Kezdőlap » Fogyókúra » Mi az a kalóriaszámolásos módszer?

Mi az a kalóriaszámolásos módszer?

A kalóriaszámlálás talán az egyik legegyszerűbb fogyókúrás (esetleg hízókúrás) módszer. Azon alapul, hogy a szervezet adott élelmiszerekből ugyanannyi energiához jut, adott mozgásformákkal pedig ugyanannyit veszít (az aktuális testsúly függvényében), illetve van egy bizonyos alapvető kalóriaszükséglet, amit a szervezet a működés érdekében akkor is elfogyaszt, ha egész nap meg sem moccanunk. Ezeknek az adatoknak a figyelembe vételével pedig pontosan kiszámolhatjuk, hogy mennyi kalóriabevitelre van szükségünk a kívánt súly leadásához, pontosabban megfogalmazva mekkora kalóriadeficitet kell létrehozni.

Vagyis: krémessel és pacallal is lehet fogyni, ha tényleg odafigyelünk arra, hogy az ezekből bevitt kalóriamennyiség ne legyen több, mint amennyit meghatároztunk a fogyás érdekében. Ha kevesebbet viszünk be, mint amennyit elhasználunk, akkor fogyni fogunk.
Természetesen igaz, hogy a minőségibb élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok segítségével könnyebb a fogyókúra, hiszen ezekből mennyiségileg többet lehet fogyasztani a kalóriabeviteli limit eléréséig. Ugyanakkor a kalóriaszámlálásos módszer nem tiltja meg, hogy károsnak nevezett ételeket is együnk, nem kelt bűntudatot ezen a téren. Lehetőség van továbbá afféle keretvásárlásra a kalóriák terén. Vagyis ha 100 kcal-át lemozgok például futással, akkor ennyivel többet lehet enni, amíg elérjük az adott napi kalórialimitünket. Természetesen a mozgás szempontjából is fontos, hogy értékes alapanyagokkal tápláljuk a szervezetünket, hiszen az erőnlét fenntartásához szükséges az értékes, vitamindús, fehérjedús táplálék.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az egészségesnek tartott élelmiszerek is gátolhatják a fogyást

Az egészségesnek hirdetett élelmiszerek fogyasztása nem mindig egészséges: ráadásul gyakori, hogy többet eszünk belőlük a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük