Kezdőlap » Betegségek » Mi az a fejkosz?

Mi az a fejkosz?

Fejlett világunkban, a XXI. században már igen kevesen hallanak szerencsére erről a betegségről itt Magyarországon, de közel sem beszélhetünk arról, hogy eltűnt volna a fejkosz. Ez a betegség leginkább a rossz higiéné körülmények között élőknél fordul elő, nagy gyakorisággal a fejletlen országokban, de Angliában, az USA-ban és Lengyelországban sem ritka jelenség. Nem jelenthető ki, hogy mely korban alakul ki nagyobb valószínűséggel, egyaránt megtalálható gyermekeknél és felnőtteknél is.

A fejkoszt úgy lehet meghatározni, hogy ez a hajas fejbőr gombás betegsége, amely hegesedéssel jár sok esetben. Vannak azonban olyan esetek, amikor ez a betegség a bőr más területein vagy a körmökön is megjelenik. Kis hazánkban szerencsére már ritkán előforduló betegség.

A tüneteket egyes gombatípusok okozzák és lényeges, hogy a betegség közös fésű, törölköző stb. használatával tovább adható. Olyan jellemzőket nem ismer még az orvostudomány, amelyek bizonyos személyeket hajlamosabbá tehetnének a gombás fertőzés megkapására.

A fejkosznak 3 szakasza van tekintve a súlyosságát: az elsőben még nincs hajhullás, csak bőrpír a hajas fejbőrön. A második szakaszban sárga rétegek, kérgek keletkeznek a hajszálak között és a hajhullás is elkezdődik, a harmadik szakaszban pedig az egész haj kihullik, a fejbőr heges és sorvadt, egyre több lerakódás képződik.

A fejkoszt is lehet gyógyítani más, gombás betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, amelyeket lehet helyileg is használni vagy belsőleg, tabletta formájában. A legfontosabb, hogy mivel fertőző, így az egész családod egy időben kell kezelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük