Kezdőlap » Betegségek » Mi áll a horkolás hátterében?

Mi áll a horkolás hátterében?

Ki ne aludt volna már horkoló emberrel, legyen az férfi, vagy nő. Kellemetlen jelenség, ami ráadásul nem is magnak a horkolónak az életét keseríti meg, hanem a közvetlen környezete, partnere szenved tőle. Főleg, ha rossz alvó is ráadásul. Legtöbbször elfogadjuk, mint nem kívánatos zajt, és nem tulajdonítunk neki komolyabb jelentőséget, pedig a horkolás hátterében komoly egészségügyi probléma is állhat ez esetben pedig nem szabad félvállról venni a dolgot. Mivel a probléma túlnyomó többségben a férfiakat érint, ők veszélyeztetettebbek.

Háton fekve esélyesebb, hogy horkol az ember: ebben a testhelyzetben a nyelv izmai elernyednek, hátracsúszik a légútba, ezáltal akadályozza a levegő szabad áramlását, ami így vibrálást kelt. A légutak szűkülését, a levegőjáratok akadályozottságát előidézi a túlsúly is, és az abból fakadó vastag nyak, ezért elhízott emberek körében gyakori a probléma. Bizonyos betegségek, szervi elváltozások is okozhatják az éjszakákat megkeserítő horkantásokat. Akinek meg van nagyobbodva a mandulája, pajzsmirigy problémákkal küzd, vagy sok nyugtató szed, sokat dohányzik, vagy túlzott mértékben fogyaszt alkoholt, netán felső légúti fertőzéstől szenved, az mind számít arra, hogy éjszaka nagy valószínűséggel horkolni fog.

Ha a horkolás hátterében az elhízás áll, akkor egyértelmű, hogy a fölös kilók leadásával megszüntethető a gond. Ha megszabadulunk a káros szenvedélyektől, az is nagy eséllyel segíthet a problémán. Az ellen viszont semmit nem lehet tenni, hogy a horkolás az idő múlásával egyre fokozódik, az életkorral rosszabbodik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük