Kezdőlap » Betegségek » Mi a teendő a kolerával szemben?

Mi a teendő a kolerával szemben?

Ahol szennyezett a víz, vagy koszos az élelmiszer, ott nagyon kell vigyázni, mert könnyen kialakulhat egy igen súlyos bélrendszeri fertőzés, a kolera.

A lappangási idő igen rövid, ahol termelődik az enterotoxin, mely fájdalommentes, bőséges és igencsak sok vizes hasmenést okoz. A rengeteg vízveszteség miatt kialakulhat súlyos kiszáradás is, és ha nincs kezelve, akkor halál is előfordulhat.

A legtöbb fertőzött személy nem a vibrio cholerae (kolera baktérium) baktériumtól betegszik meg, bár a székletében jelen van ez a baktérium 7-14 napig is. Amikor a betegség nem fordul elő, a 80-90 százalékban enyhe vagy mérsékelt súlyosságú, és nagyon nehéz megkülönböztetni más típusú akut hasmenéstől. Csak a beteg személyek kevesebb, mint 20 százalékán mutatkoznak meg a tipikus kolera jelei, egészen a kiszáradásig.

Sajnos a kolera továbbra is globális fenyegetés, és az egyik legfontosabb mutató a társadalmak fejlődésében. Míg a betegség már nem jelent veszélyt az országokra, addig a minimális higiéniai előírások továbbra is kihívást jelentenek, ahol hiányzik a biztonságos ivóvíz és a megfelelő higiénia. Például a legtöbb afrikai országban, vagy Indiában, hogy csak ezeket említsük meg. Majdnem minden fejlődő ország szembesül a fenyegető kolera járványokkal.

Ha hasmenést észlelünk, amit különösen súlyosnak látunk, és úgy gondoljuk, esetleg elkaphattunk egy súlyos fertőzést, azonnal forduljunk orvoshoz. Súlyos a kiszáradás veszélye, mely azonnali ellátást igényel, függetlenül annak okától.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük