Kezdőlap » Családi élet » Mi a társadalmi egyenlőtlenség?

Mi a társadalmi egyenlőtlenség?

Minden társadalomban vannak szegények és gazdagok, olyanok, akik elégedettek az életükkel, és olyanok, akik elégedetlenek. Az egyenlőtlenség kérdése különösen akkor problematikus, ha a társadalom nagy része szegénységben él. Ezek az egyenlőtlenségek több szempontból adódhatnak: vagyoni és jövedelembeli különbségekből, eltérő munkakörülmények és lakásviszonyok miatt, műveltségbeli különbségekből, de akár az egészségügyi állapotokból kifolyólag. Az esélyek egyenlősége azt jelenti, hogy a társadalom minden tagjának, legalábbis az életpályája elején, ugyanakkora esélye van arra, hogy a fent említett szempontokból kedvező pozíciót érjen el. A szociológia az egyenlőség alternatívájának tekinti a méltányosságot.

Ez azt jelenti, hogy a társadalom tagjai akkora jövedelemben, megbecsülésben részesülnek a társadalom részéről, hogy az arányos az illető társadalom érdekében végzett tevékenységével, szolgálatával. Hátrányos helyzetbe akkor kerül az ember, amikor valamilyen lehetőségtől megfosztják, nélkülöznie kell valamit, amivel amúgy a társadalom minden más tagja rendelkezik, vagy amit mindenki kívánatosnak és elérendő minimumnak tart. Ha a hátrányok halmozódnak, többszörösen hátrányos helyzetbe kerül az illető, ami még jobban megnehezíti a kiemelkedést.
Hogy a társadalomban mindenki egyenlő esélyekkel indulhasson, az Európai Közösségek az alapító okiratukban is gondoskodnak. Olyan alapelvről van szó, aminek minden területen, főleg a gazdaság, társadalom, kulturális és családi élet színterén is érvényesülnie kell. Természetesen diszkriminációmentesen. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, le kell küzdeni a nembeli, a faji, az etnikai és a vallási hovatartozáson, az életkoron, és a szexuális beállítottságon alapuló diszkriminációt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük