Kezdőlap » Látnivalók » Mi a perui Inka csoda? – Machu Picchu

Mi a perui Inka csoda? – Machu Picchu

Az amerikai Hiram Bingham által vezetett expedíció öszvérekkel vonult ki Peru ősi inka városából Cuzcóból, 1911 júliusában remélve, hogy eléri Vilcabamba inka erődjét, mely utolsóként hódolt be a spanyol gyarmatosítóknak. Így ért véget 1572-ben egy olyan birodalom legyőzése, amely virágzásának tetőpontján 4000 kilométerre terjedt ki, Ecuadortól Chiléig. A csapat az Urubamba folyó völgye mentén tartott északnyugatra,, és végül egy mély, kanyargó kanyarba ért. Hófödte hegyek emelkedtek a felhők fölé, meredek sziklákról verődött vissza a tajtékos zuhatagok robaja.
Bingham egy helyi farmerrel találkozott a pihenő közben, aki a közeli Huayna Picchu hegy romépületeiről mesélt. Másnap július 24.-én a farmer felvezette a kételkedő amerikait a meredek, fáktól kusza, kígyóktól hemzsegő emelkedőn. Bingham ámulattal vette észre a csúcs közelében a hosszú kőburkolatos teraszsort, majd inka házak kőfalaihoz ért, amelyeket moha és növényzet borított. Egymást követték a meglepetések: embermagasságnál nagyobb fehér gránittömbökből emelt épületek, romos templomok, közterek, fürdők és udvarok bontakoztak ki és döbbentették meg a felfedezőt, aki bizonytalanul kérdezte önmagától: „Elhinné-e bárki, hogy mit láttam?”
A Machu Picchunak nevezett város a Huayna- és a Machu Picchu csúcsa között helyezkedik el mindegy 610 méteres magasságban. A felfedező útja összesen 96 kilométer volt, amely távolságot több nap alatt tett meg. A mai, utazók órák alatt érhetik el Machu Picchut. Vonattal, majd autóbusszal juthat el e rendkívüli látványt nyújtó helyre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi Alajos palotája

Budapesten, a VIII. kerületben található a Károlyi-palota (Pollack Mihály tér 10.). A palotát a nyitrai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük