Kezdőlap » Betegségek » Mi a merevgörcs ?

Mi a merevgörcs ?

Más néven tetanusz. Okozója a tetanuszbaktérium, illetve annak toxinja. Hővel és kiszáradással szemben is nagyon ellenálló a kórokozó spórája. A bélrendszerben élősködik, nem csak emberek, hanem a lovak és a szarvasmarhák is magukban hurcolhatják a kórt A lótrágyával trágyázott földben a fertőzőképes spórák évekig megmaradhatnak, a cipő talpára ráragadva mindenfelé elhordható. Általában sérüléskor lehet azonban megfertőződni. A sebbe kerülve sérüléskor belekerül és ott kitenyésztődik, ha a seb zárt, mert nem jut bele levegő. Éppen ezért minél mélyebb egy seb annál nagyobb a fertőzés !

Tehát nem a sérülés nagysága hanem a mélysége , vagyis a levegőtlenség mértéke szabja meg a fertőzés esélyeit.
A lappangási idő hat – tizenkét nap, de bizonyos esetekben akár negyvenkét nap is lehet.
A rágóizmok merevségével kezdődnek a tünetek, amit szájzár, arcmerevség, majd arc torzulás követ. Olyan mintha nevetne az illető. A második fázisa, amikor a nyakizomzat merevülése miatt a fej hátrahúzottan rögzülhet, ez légzés és beszédzavart okozhat. Kimerevedhet az egész test , a gyengébb érintés vagy fény esetleg hanginger rángógörcsöt vagy merevgörcsöt válthat ki. Az ilyen görcsroham vagy oldódik vagy pedig halálos kimenetelű.

A tetanuszos vagy tetanusz gyanús beteget speciális felszerelésű mentővel kell szállítani. Elsötétített szobába kell fektetni és toxinellenes védősavót , szükség esetén pedig görcsoldó kezelést kell alkalmazni.
Megelőzésként a tetanuszfertőzésre gyanús sebet fel kel nyitni és a sérültnek védőoltást kell adni.
Minden gyermek kap védőoltást erre a kórra, de a katonák, a sportolók külön kapnak a fokozott fertőzés miatt védő oltást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A túl sok alvás is beteggé tehet

A megfelelő mennyiségű alvás épp olyan fontos egészségünk szempontjából, mint az egészséges táplálkozás, és a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük