Kezdőlap » Betegségek » Mi a hőguta?

Mi a hőguta?

Magyarországon klasszikus értelemben ritka a hőguta, mivel a mi éghajlatunkban nem jelenik meg extrémen magas hőmérséklet, amely egészséges személyeknél hőgutát okozna.

Számos veszélyes tényező van ami nyáron segíti a hőguta kialakulását. Veszélyeztettek a cukorbetegek, az érelmeszesedésben, érszűkületben szenvedő betegek és az idősek, valamint a vízhajtó gyógyszerekkel kezelt személyek.

Mik a hőguta tünetei?

Három jellegzetes tünete van a hőgutának, ezek a verejtékezés hiánya, a test maghőmérsékletének progresszív és jelentős emelkedése, eszméletvesztés. Ezeket a tüneteket jelezheti enyhe bódulat, kábultság, koncentrálóképesség zavara, fájhat a beteg feje, szédülhet, hányingere lehet és hányás is jelentkezhet.

A hőgutának két stádiuma van, melyek egymást követik.

Kezdetben a keringési rendszer még megelőzi a bekövetkező káros jelenségeket, melyet a bőr szárazsága, forró tapintata, a bőr kipirosodása jelez.

Majd a bőr sápadt, hűvös lesz, megemelkedik a pulzus, a szívműködés rendezetlen lesz.

A valódi hőguta halálos kezelés nélkül, éppen ezért nagyon veszélyes.

Hogyan kell kezelni a hőgutát?

Azonnal mentőt kell hívni, ha észleljük a hőguta jeleit. A beteg intenzív osztályos segítségre szorul. A kiváltó okokat azonnal meg kell szüntetni, hűvös helyre kell vinni a beteget. Valamint az elsősegélynyújtásnak meg kell felelni.

Fontos a beteg testének hűtése, például borogatással. A bőr masszázsa is szükséges közben. Ha még nem eszméletlen a beteg, akkor itassunk vele hideg folyadékot, a legalkalmasabb erre a víz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük