Kezdőlap » Betegségek » Mi a golyva ?

Mi a golyva ?

A pajzsmirigy megnagyobbodását nevezzük így. Ismertebb neve strúma. Anatómiai szempontból a nyak az egyik legösszetettebb testtáj . A nyakon, a gége alatt, a légcső két oldalán helyezkedik el a pajzsmirigy . A pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy igen fontos hormonokat termelnek. A növekedést, az anyagcserét és a vér kalciumszintjét szabályozzák. Belső elválasztású / endokrin / mirigy, alakja csokornyakkendőre emlékeztet. Két lebenyből áll, amelyet középen híd köt össze. A strúma járhat fokozott, csökkent, vagy normális hormontermeléssel. Működésére részben a jellegzetes tünetekből , részben pedig a laboratóriumi vizsgálatok alapján lehet következtetni.

Tünetei lehetnek például a fáradtság, hízás, rekedt hang , izomfájdalom . Magyarországon, főleg a Csallóközben a lakosság tetemes részére kiterjedt a strúma. Oka, hogy ezen a vidéken a talaj és emiatt az ivóvíz és a táplálék , feltűnően jódszegény. A jódszegénységen alapuló strúmát az étkezéshez használt konyhasó jódozásával sikerült kiküszöbölni. Jódozott konyhasót Magyarországon is lehet kapni. Nem célszerű azonban, orvosi utasítás nélkül szedni rá jódot, például jódtinktúra formájában.

Jód hatására ugyanis az addig normális működésű , megnagyobbodott pajzsmirigy túlműködésbe csaphat át . Az egészséges pajzsmirigy súlya felnőttekben körülbelül húsz – negyven gramm. Hormonja, a t i r o x i n vagy t i r e o g l o b u l i n , jód tartalmú szerves vegyület, amely fehérjéhez kötve kering a vérben. Befolyásolja továbbá a szellemi tevékenységet és a v e g e t a t í v idegrendszer működését. Minden estben forduljunk endokrin szakorvoshoz !

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük