Kezdőlap » Egészséges életmód » Mesterséges édesítőszerek hálójában

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása és az elhízás elsődleges oka. A mai élelmiszer-technológiáknak köszönhetően, a rengeteg ízfokozó miatt 100%-ban sohasem fogjuk tudni kizárni életünkből a cukrot, azonban törekedhetünk arra, hogy csökkentsük fogyasztását, ezáltal tegyünk egy lépést az egészséges életmód felé. Elsősorban az otthoni cukorfogyasztást kell mérsékelnünk.
Nagyon sokféle cukorhelyettesítő van manapság forgalomban, biztos megtaláljuk a pénztárcánkhoz és életmódunkhoz legközelebb álló típust. A teljesség igénye nélkül, íme a boltok polcain leggyakrabban előforduló mesterséges cukorhelyettesítők:

Aszpartam alapú édesítőszerek: Egyelőre még nem bizonyított, azonban sokan állítják, hogy egészségre ártalmas mesterséges adalékokból áll. Mivel az ellenkezőjét sem bizonyították, azaz olyan kutatás sem történt egyelőre, ami ezt az állítást megcáfolná, ezért mindenki nagyon óvatosan fogyassza az aszpartammal édesített termékeket, mert lehet hogy károsító hatása csak évtizedek múlva jelentkezik.

Szaccharin alapú édesítőszerek: Korábban a szaccharinnál is felmerült a gyanú, hogy egészségre ártalmas adalékról van szó. Ennél az édesítőnél megcáfolták ezt az állítást, azonban még mindig egy mesterséges anyagról beszélünk, azaz sosem lehet tudni, hogy mit vált ki a szervezetben évtizedek múlva.

Ciklamát: Röviden elég annyit tudnunk, hogy a ciklamát az Egyesült Államokban be van tiltva, azonban hazánkban valamilyen oknál fogva engedélyezett a forgalmazása.

Szuklaróz: Répacukorból előállított édesítőszerről beszélünk, amelyhez különböző klorid ionokat csatolnak, ezáltal a szervezet nem cukorként ismeri fel. Édesítő ereje sokkal nagyobb, mint a hagyományos cukoré.

Szerencsére nagyon sok természetes megoldást is találhatunk, amely biztosan nem terheli szervezetünket és hosszú távon is biztonságosan használható. Cukor helyett inkább használjunk mézet, ismerkedjünk meg stevia növénnyel is, ami szerencsére már hazánkban is egyre népszerűbb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban

Az egészségünk megőrzésében fontos szerepe van a kiegyensúlyozott, vegyes étrendnek. A szervezet számára a fenntartáshoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük