Kezdőlap » Baba-mama » Meséljünk sokat, de okosan!

Meséljünk sokat, de okosan!

A pici gyerekek számára a mese játékot, a fantáziavilág kapuját jelenti. Számtalan mesefigura elevenedik meg a szemük előtt, akár látják, akár csak hallgatják a történetet.
A szülök feladata az, hogy megfelelő mesélnivalót válasszanak a gyermeküknek. Figyelembe kell venni a pici korát, nemét, s emellett a mese mondanivalójára is nagy hangsúlyt kell fektetni.
A legjobb, ha olyan történetet választunk, amely tanulságos, tanító jellegű. Mesehősökkel, játékosan, mondhatni relytve tanítsa a piciket a helyes gondolkodásra, s fontos, hogy a személyiségük fejlődésére is pozitív hatással legyen.

Nagyon sok olyan rajzfilmet, mesefilmet láthatunk a TV-ben, vagy vásárolhatunk meg DVD-n, melyek megfelelnek az alapvető kritériumoknak. Színes, látványos mesék, aranyos hősökkel, gyermeknyelven magyarázva el az “élet nagy dolgait”.

Ám nem a legjobb megoldás, ha csak a TV-zős verziót választjuk. Persze ez a legegyszerűbb módszer, hiszen a fáradt anyukának is nagy segítség, ha pici gyermeke legalább a mesefilm ideje alatt megül egy helyben! Kell a rajzfilm is, de vigyázzunk, hogy ne essünk hibába! A mesefilmek mellett nagyon fontos, hogy a szülő is mondjon meséket a gyermekének. Nem feltétlenül csak este! Nagy öröm, ha a picivel az ölben egy színes mesekönyvet forgatunk. A helyes, gyermeket lekötő meséléshez pedig bizony színésszé kell válnunk. Legalábbis a hangszínünkkel tanácsos játszani. Minél változatosabban tudunk előadni egy történetet, a picik annál jobban, és annál tovább fogják élvezni azt!

Nem túl divatos, vagy jellemző mostanában a dia-film lejátszás. Ám szintén érdemes lenne visszahozni a köztudatba ezt az érdekes találmányt, mely a gyemekeket ugyanúgy elvarázsolja, mint a televízió, mégsem károsító annyira.

Ha Apa és Anya egyszerre, legalább este, az altatásnál tud együtt mesélni – akár diáról, akár könyvből -, az a gyermek fejlődését tekintve még pozitívabb hatással bír. Arról nem is beszélve, hogy ezek a meghitt pillanatok megalapozhatnak egy jó szülő-gyermek kapcsolatot, melyet ha nem most fektetünk le, később már nagyon nehéz lesz bepótolni!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük