Kezdőlap » Egészséges életmód » Mérgek nélkül otthon – mivel válthatjuk ki tisztítószereinket?

Mérgek nélkül otthon – mivel válthatjuk ki tisztítószereinket?

Egyre gyakrabban fogalmazódik meg a háziasszonyokban az a megállapítás, hogy a napjainkban használt, csodaszereknek bemutatott, de rendszerint csak egészségkárosító hatásukkal jeleskedő szerek nem megfelelőek, szükség lenne e vegyszerek leváltására, s sok esetben a korábbi gyakorlatokhoz való visszatérésre.

Annak idején háziasszonyaink azért váltották le jól bevált módszereiket, mert látszólag időt és fáradtságot spóroltak meg az új fejlesztésű vegyszerekkel.
Több évtizedes tapasztalatok alapján – s ezt rendre bizonyítják a skandináv félszigeten dolgozó kutatók tanulmányai is, ahol a környezetvédelmi szemléletmód évtizedekkel a hazánkba tapasztalható szint előtt jár – azonban elmondható az, hogy amellett, hogy egészségre való veszélyességüket teljes mértékben nem lehet kizárni, tisztítási hatékonyságuk is megkérdőjelezhető.

Milyen módszereket érdemes tehát alkalmazni a gyakorlatban?

A legtöbb gyakorló háziasszony tudja, még ha fél is bevallani magának, hogy a legtöbb szennyeződés eltávolítását meleg víz és egy törlő rongy segítségével meg lehet oldani. Sajnos a lakosság gyakran csak saját megnyugtatására vásárol antibakteriális hatásokat kiváltó, teljes tisztaságot hozó és a felületeket is helyreállító szereket. Eközben ma már köztapasztalattá válik az, hogy a környezetünkben található baktériumok teljes elpusztítására való törekvés nemhogy tökéletes tisztaságot nem okoz hosszútávon, de egy-egy ilyen takarításon átesett hely az igazán kártékony baktériumok melegágyává válhat.

A leghatékonyabb természetes szerek azonban szinte kéznyújtásira vannak egy átlagos háztartásról.
Sok esetben az ecet, a só, a citrom vagy citromsav vagy pedig a szódabikarbóna illetve ezek együttese hatásosnak bizonyulhat.

Az egyik leggyakrabban hangsúlyozott tisztítószer, az ecet, egyszerre alkalmas vízkő eltávolításra, szájszagunk elmulasztására és öblítésre is.
Szódabikarbóna alkalmazásával nem csak a foltokat tüntethetjük el, illetve fehéríthetünk, hanem a szagokat is eltávolíthatjuk hűtőszekrényünkből vagy gépjárművünkből.
A citromsav segítségével szintén hasonló feladatokat láthatunk el, ráadásul beszerzési ára is igen kedvező napjainkban, s ez sem utolsó szempont tisztítószereink kiváltásánál napjainkban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük