Kezdőlap » Autó » Mercury Cougar

Mercury Cougar

A Mercury az egyik autógyártó részlege a Ford Motor Co.-nak, a Cougar neet pedig 1967 és 2002 között több autótípus is viselte. A Cougar első néhány generációja ugyanarra az alvázra épült, mint az azonos időben gyártott Ford Mustang, később a Thunderbird, végül pedig a Mondeo.

A Ford cég Mercury divíziója a Cougarral alapozta meg sikerét, miután saját kivitelezésű “Pony Car”-ját piacra dobta. Klasszikus, 60-as évekbeli izomautónak épült V8-as motorral szerelve, 200-tól 350 lóerős változatig. Az autó kinézetét a Mustanggal és a Thunderbirddel ellentétben sokkal elfogadhatóbbá alakították az európai vásárlók igényeihez. Míg előző két autóval elsősorban az amerikai piacot célozták meg, a Cougar formaterve jobban illett az európai standard-ekhez is. Az autó legkisebb, 289 köbinch-es (4,7 l) motorját hamar felváltotta a Ford 390-es (6,4 l)-es változata, az ezzel szerelt autókat GT titulussal ellátva forgalmazták Amerikában.
1988-ig öt generációváltáson esett át a Cougar, és minden modellváltoztatás után egyre inkább elveszítette a Pony-Car, izomautó kinézetét, habár a nagyteljesítményű motorok megmaradtak benne. 1989-re, a hetedik generáció megjelenésekor az eredeti koncepcióból már semmi sem maradt, kivéve a motort és az autó emblémáját. Később a motorok is kezdtek lecserélődni kisebb, és kevesebb fogyasztású darabokra. Elmaradtak az izomautókra jellemző nagy blokkok, helyüket felváltotta a 3,6 literes V6-os és a 4,6 literes V8-as blokk kevesebb teljesítménnyel, ám még így is kellő erő rejlett bennük, hisz a közel két tonnás súlyt valaminek mozgatnia kellett.

1998-ra a Cougar elérkezett az utolsó átalakításához, ami az autó teljes kicseréléséhez vezetett. A nyolcadik generáció magába foglalta az ezredfordulós családi autók minden egyszerűségét és kényelmét, a nagy motorblokkokat felváltották a 2,0 literes négyhengeres, és a 2,5 liters V6-os motorok. Ebből az autóból már sokkal több fogyott Európában és Ausztráliában, mint Amerikában. Mivel az európai piacokon a Ford autói az egyik legkeresettebb modellek, a Mercury-t is átnevezték Ford Cougar-ré. Miután az eladások drasztikusan csökkenni kezdtek, az autó gyártását hamar felfüggesztették, 2002 augusztus 9.-én, az utolsó elkészült darabbal egy 45 éves történet végleg lezárult.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük