Kezdőlap » Egészséges életmód » Mennyi édességet adjunk gyermekünknek?

Mennyi édességet adjunk gyermekünknek?

Sokunkban felmerül a kérdés, hogy egy gyermek mennyi édességet ehet úgy, hogy az az egészségére káros ne legyen, viszont az édesség iránti kíváncsiságát és éhségét kielégítsük.
Ez egy igazán nehéz feladat, mert gyermekünkkel nehéz megértetni, hogy az, ami finom, egyúttal káros is lehet. Ők ezeket az összefüggéseket még nem értik, és amúgy sem hiszik el.
Ahány szülő, annyiféle gyakorlat van manapság. Az azonban biztos, hogy a túlzásba vitt édességevés komoly egészségügyi gondok táptalaja. Tönkreteszi a fogakat, elhízást, eredményez, eltorzítja az ízlelést, felborítja az emésztést, bizonyos összetevők a gyermekek viselkedésére is negatív hatással vannak.
Fontos kérdés az is, hogy miből ehet, milyen csokit ehet és mennyit? A szülők általában nem esznek túl sok édességet, és egyébként is fejlett az önkontrolljuk, tehát nem is kívánják meg. A legtöbb szülő azért sem eszik édességet, mert inkább a gyermekének adja. Tehát valójában azt sem tudják, hogy milyen íztől akarják a gyermeküket eltiltani. A lényeg az, hogy a gyermek egyen édességet, de mértékkel.
De hogyan lehet a gyermekben az önkontrollt kifejleszteni az édességfogyasztás terén? Ez egyénenként változó, de a szülőnek kell kitapasztalnia a gyermekére vonatkozó korlátokat.
Talán az egyik legjobb módszer, ha nem a szülő adagolja naponta a gyermeknek a csokit. Ez sem rossz, de van egy alapvető hátránya. Mégpedig az, hogyha egyszer a gyerek „beszabadul” oda, ahol az édességet elzárva tartjuk, akkor rosszul létig fog enni belőle, nem fogja betartani azokat a korlátokat, amelyről a szülők azt gondolják, hogy a napi adagolással már rögzült a gyermekben.
A legjobb az, ha az édességet mindig a gyermek számára elérhető módon tároljuk. Ha mindig ott van előtte, s a főétkezések között rábízzuk azt, hogy az elfogyasztott édességek fajtáját és mennyiségét ő dönti el, a gyermek nem fogja telezabálni magát. Ellenkezőleg! A saját territóriumának fogja tekinteni az édességes szekrényt, s eszerint is fog viselkedni.
Előfordul, hogy az olyan gyerek, aki eddig adagolva kapta a csokit, teletömi magát a hirtelen jött „nagy szabadság” kapcsán. De ezzel nem kell foglalkozni, mert ez pusztán pár alkalom lesz. Rá fog jönni a gyermek, hogy a túl sok csoki sem jó egyszerre, és mivel ez a felismerés a saját döntésének későbbi hozadéka, maradandó élmény lesz számára. Egy olyan élmény, amelyet nem felejt el. Nem fogja elfelejteni, hogy a túl sok csoki milyen tüneteket váltott ki nála, és éppen egy ilyen eset után következetes lesz gyermekünk az édességek mennyiségét tekintve is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük