Kezdőlap » Látnivalók » Melyik volt az első európai település a Csendes-óceán partján?

Melyik volt az első európai település a Csendes-óceán partján?

A Panama-csatorna bejáratánál kiépült Panamaváros a Csendes-óceán partján terül el. Arculatát csillogó felhőkarcolók és látványos modern épületek uralják. Rohamosan fejlődő gazdaságának köszönhetően a térség fontos gazdasági központjává vált. Panama belvárosának közelében azonban egy teljesen más jellegű városrészt találunk: ez Panama la Viejo, azaz „a Régi Panama”.

Ez volt az első európai település, melyet az amerikai kontinens csendes-óceáni partvidékén hoztak létre. Történelmi jelentősége felbecsülhetetlen, ezért is került fel az UNESCO Világörökség listájára. A várost 1519-ben alapította Pedro Arias de Ávila spanyol felfedező, a spanyolok első nagyszabású expedíciójának a vezetője.

A város szabályos derékszögű utcahálózattal épült ki, közepét egy köztér foglalja el, legfontosabb épületei a partra néznek. Ez volt az első dél-amerikai expedíciók kiindulási pontja, innen hódították meg az inkák birodalmát, és szerezték meg a perui ezüst- és aranylelőhelyeket.

A város impozáns, koloniális stílusú épületei ennek köszönhetik a létrejöttüket. A térségbe érkező hatalmas mennyiségű arany vonzotta a kalózokat, ami végül a város pusztulásához vezetett. 1671-ben Panama de Viejót elfoglalta a híres angol kalóz, Henry Morgan, aki összeszedte a város aranyát, és mindenkit legyilkolt. Miután felrobbant a lőszerraktár, a város végigpusztította a tűz. Az új várost 3 kilométerrel nyugatabbra építették föl, és a jelenlegi Panamát pedig 1763-ban alapították.

Panama óvárosa egy részének maradványait ma is láthatjuk: legimpozánsabb emlékei, a romos katedrális és harangtornya fájdalmas mementói az egykori városnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük