Kezdőlap » Látnivalók » Melyik Új-Zéland egyetlen kastélya?

Melyik Új-Zéland egyetlen kastélya?

A sziget egyetlen kastélyának, a Larnach-kastélynak az építése 1871-ben kezdődött el. Kétszáz munkás háromévnyi munkája után a Larnach család beköltözhetett, azonban újabb húsz évbe tellett, mire a belső is teljesen kész lett. Az ausztrál születésű William Larnach (1833-1898) banki karrierje Dél-Ausztrália aranymezőin kezdődött, azután pedig Dunedinbe került bankigazgatóként. Sokat kereste a megfelelő helyet, hol építse fel a családi házat. A Larnach-kastélyt első feleségének, Elizának építtette, gótikus és gyarmati stílus keverékében. Sem az építőanyagokon, sem a berendezésen nem spórolt, a világ minden részéről hozatott nagymestereket. A márvány Olaszországból, a csempe Angliából, az üveg Velencéből és Franciaországból, a pala pedig Walesből érkezett.

A beépített faanyag őshonos és egzotikus fafajtákból származik. A gyerekszobához tartozó fürdőbe egytonnás márvány fürdőkád került, egy, a Herculaneum romjai közt talált kád másolata. 1866-ban William lánya, Kate huszonegyedik születésnapjára egy báltermet építettek a kastélyhoz. Sajnálatos módon nem sokkal a születésnapja után a lány meghalt – azt mondják, szelleme még mai is kísért a bálteremben. Amikor Larnach politikus lett, a kastély számos vezető személyiség kedvelt találkozóhelyévé vált. 1898-ban William Larnach a parlament épületében főbe lőtte magát. Érvényes végrendelet hiányában a családban belső harc tört ki, amely a kastély eladásához vezetett. Mivel évtizedeken keresztül elmegyógyintézetként, valamint a második világháború alatt szállásként használták, állapota igencsak megromlott. 1967-ben a Barker család vette meg és újíttatta fel. Új-Zéland egyetlen kastélya napjainkban Dunedin egyik legkedveltebb turistacélpontja.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük