Kezdőlap » Betegségek » Melyik sportot válasszuk 2-es típusú cukorbetegség esetén?

Melyik sportot válasszuk 2-es típusú cukorbetegség esetén?

A szakértők a kettes típusú diabéteszben szenvedőknek az edzés két formáját ajánlják: az erősítő edzést és a hosszabb időtartamú, kitartást igénylő sportokat. A kutatások során mindkét típussal sikereket értek el: növekedett a sejtek inzulinérzékenysége, és a vércukorszint csökkent – amíg a tesztalanyok bizonyos feltételeket betartottak.
Különösen az állóképességi sportok, például az úszás és a Nordic Walking járultak hozzá a vércukorszint csökkentéséhez. Az úszás során például, sokféle izmot hozunk mozgásba, melyek a vérből veszik fel a cukrot, amiből energiát nyerhetnek. A következmény: az izmok inzulinérzékenysége növekszik. Ezek a sportok az ízületekre is kisebb mértékű terhelést rónak, az említett sportágakon kívül ilyen például a kerékpározás is. A túlsúlyos emberek számára kifejezetten ajánlottak az ízületkímélő sportágak.
Hetente legalább két és fél, de lehetőleg akár öt órát szánjunk az állóképességi sportok gyakorlására. Ez körülbelül napi 45 perc sétának felel meg. Ne feszegessük a határainkat, gyaloglásnál vagy futásnál például tartsunk olyan tempót, ami mellett még beszélgetni tudunk. Osszuk fel az edzésmennyiséget több napra: inkább eddzünk öt nap fél órát, mint heti egyszer két és fél órán keresztül.
Az erősítő edzés is segít csökkenteni a vércukorszintet, emellett javítja a cukoranyagcserét, és az izmokat is növekedésre ösztönzi. Ide tartozik az evezés, küzdősportok, súlyzós edzés, és a fitness-eszközök, mint például az evezőgép. Az erősítő edzésnél érvényes a szabály: a kevesebb több. Hogyha súlyzós edzést végzünk, olyan súlyt válasszunk, amit az adott ismétlésszámban megerőltetés nélkül meg tudunk emelni. Ezenkívül figyeljünk oda, hogy az egész testünket eddzük: a kar, hát, törzs és lábak izmait egyaránt.
Súlyosabb cukorbetegség, vagy vércukorszint-ingadozás esetén mindenképpen konzultáljunk orvossal a sporttevékenységet illetően.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük