Kezdőlap » Látnivalók » Melyik az amerikai törvénykezés egyik legfontosabb épülete?

Melyik az amerikai törvénykezés egyik legfontosabb épülete?

A Washingtonban található Legfelsőbb Bíróság épülete az Egyesült Államok egyik legfontosabb épülete. A grandiózus, négyszintes épület fényes, fehér márványruhában pompázik Washingtonban, a hatalom és az igazságszolgáltatás központjában.

Jóllehet a Legfelsőbb Bíróság fontos intézmény, sok időbe telt, mire státusához méltó, saját épületet kapott. Korábban New York Cityben székelt, majd 1790-ben Philadelphiába költöztették, ahol előbb a State House-ban, majd a városháza épületében működött. Miután 1800-ban Washington DC-t tették meg fővárossá, az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság ismét új helyre költözött.

Végül, 1929-ben William Howard Taftnak, a bíróság korábbi elnökének sikerült meggyőznie a kongresszust, hogy építtessen új épületet a bíróságnak. A Pazar, neoklasszicista stílusú épületet 1932-ben kezdték építeni. Márványból készült bejárata különösen impozáns; díszítésének tematikája az igazságszolgáltatás funkciójához kapcsolódik. A bejárati lépcsősort James Earle Fraser alkotásainak, az Igazság és a Törvény Őrének allegorikus szobrai fogják közre; előttük egy nagy, ovális köztér terül el. A timpanont két sorban elrendezett tizenhat oszlop tartja, domborműve a szabadság jelképes trónfoglalását ábrázolja (Robert Aiekn műve). Az architráv fölé „A törvény előtti egyenlőség” feliratot vésték. Az épület egészét pompa jellemzi, és meglepő, hogy a drága építőanyagok dacára az építőknek sikerült a tervezett költségvetésen belül maradniuk.

A Legfelsőbb Bíróság az Egyesült Államok történelmének legfontosabb testületei közé tartozik, ennek megfelelően otthona erő és hatalmat sugároz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük