Kezdőlap » Látnivalók » Melyik a világ legnagyobb vályogvárosa?

Melyik a világ legnagyobb vályogvárosa?

Chan Chan a perui inka birodalom előtti időszak emlékét őrzi. Ez volt a chimú törzs – a térséget az inkák előtt birtokló nép – fővárosa. Több tízezer ember lakta – a régészek becslései jelentős eltérést mutatnak: harminc- és százezer fő közöttire teszik a létszámát – , és bizonyítja, hogy milyen szervezettek és gondosan megtervezettek voltak az ősi dél-amerikai települések. Akadtak itt vallási rendeltetésű épületek, vízgyűjtő medencék, temetkezési helyek, lakóházak, közös használatban levő kertek és raktárépületek, amelyekben feltehetőleg gabonát és más kereskedelmi cikkeket tároltak.

Kilenc egymástól elkülönített lakónegyedet, úgynevezett citadellát lehet megkülönböztetni a település területén: ezek bizonyára a különböző társadalmi rétegek saját körzetei voltak. Az épületek vályogból és iszapból készültek, bonyolult mintákkal és rajzokkal díszítették őket. A Chan Chanba lakó chimúk többsége halászként vagy fazekasként kereste kenyerét. Számos kerámiatárgyuk a törzs történetét és életmódját örökíti meg: halászokat és a törzs számára fontos állatokat, például majmokat, halakat, kutyákat ábrázolnak. A kerámiacikkek valószínűleg fontos szerephez jutottak a virágzó cserekereskedelemben.

Chan Chan a világ legnagyobb vályogvárosa és egyúttal a prekolumbián Amerika legnagyobb települése is volt. Több évszázadon át szolgált a chimúk központjaként, mielőtt leigázták őket az inkák. Chan Chan jelentőségét jelzi, hogy felkerült az UNESCO Világörökség helyszíneinek listájára. A vályogváros rengeteg károsító tényezőnek van kitéve, ezért a helyiek nagyon vigyáznak rá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük