Kezdőlap » Betegségek » Melyek a cukorbetegség jellemző tünetei?

Melyek a cukorbetegség jellemző tünetei?

A cukorbetegség manapság szinte népbetegségnek számít, előfordulása gyakori, és sajnos a jelenlegi regisztrált cukorbetegek száma, ami közel félmillióra tehető, gyakorlatilag ennek többszöröse lehet, mivel az érintett betegek még maguk sincsenek tudatában betegségüknek.
Jellemzően két csoportot különböztethetünk meg a diabéteszben.
Az 1-es típusú diabétesz tünetei egyértelműek, és igen gyorsan kialakulnak. Ilyenkor szájszárasságot érzünk, és nagyon sok folyadékot kívánunk, tünete még egy esetleges gyors, és indokolatlan fogyás.
Fáradság érzete, erős szomjúság, túlzott vizelési inger,vagy a megfelelő táplálkozás, sőt fokozott, de indokolatlan étvágy melletti fogyás tüneteit tapasztalva, sürgősen nézessük meg a vércukorszintet.
A 2-es típusú cukorbetegség általában tünetmentes, ezért legtöbbször késő felismerése komoly szövődményeket okozhat. Szövődmény tünetek lehetnek bőrfertőzések, amelyek a szőrtüszőkben alakulnak ki, úgynevezett furunkulusok, illetve a gombásodás is(mell alatti területek, szeméremtest, nemi szervek, hónalj), és fontos tudni, hogy ebben az esetben legyen szó akár egy kisebb vágásról, sérülésről is, nagyon nehezen gyógyulnak be, nehezen keletkezik a hegesedés.
Szívizominfarktus is lehetséges, ami gyakran a mellkasi fájdalom-érzetet mellőzi, az ilyen infarktust nevezik „néma infarktusnak”. A vesefunkciók is romlásnak esnek, gyakran veseelégtelenség alakul ki, ami életveszélyes, ilyenkor sürgős dialízisre van szükség.
A végtagok elmeszesedhetnek, ezáltal a vérkeringés zavart okoz, aminek végső stádiuma a beteg elhalálozását is okozhatja.
Az íriszen is észrevehető diabétesz tünetek már az előrehaladott cukorbetegség szövődményét tárhatják fel, a cukorbetegség ugyanis gyakran okoz látásromlást, ami néha a teljes vaksághoz is vezethet.
Kezelését gyógyszerekkel, inzulinnal, és diétával kezelhetjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük