Kezdőlap » Kert » Melyek a legkönnyebben nevelhető fűszerek?

Melyek a legkönnyebben nevelhető fűszerek?

A legtöbben szeretnek főzőcskézés közben friss fűszereket használni, mert egész más az aromájuk (bár gyengébb is, többet kell használni belőlük), mint a szárított fűszernövényeknek. Az áruházakban kapható cserepes fűszerek is egy ideig használhatóak, vagy ha otthon gondosan átültetjük őket megfelelő helyre, akkor némelyik talán még évekig kiszolgálhat minket.
Ennél lassabb, de hatékonyabb módszer, ha magot vásárolunk. Kertészeti áruházakban, gazdaboltokban és hazai őstermelőknél hatalmas választékban kaphatóak a megszokott fűszerek is.
Ezek közül talán a legkönnyebben nevelhető a bazsalikom, aminek szinte megszámlálhatatlan típusa kapható már magként: citrom-, fahéj-, ánizs-, ananász-, banán-, stb. illatú, kis- és nagylevelű verziók, zöldek, lilák, foltosak. Egyszerű virágföldbe elvetve és kellemes meleg, kicsit párás helyre téve már napokon belül csírázik.
Szinte kiirthatatlan lesz a kertünkben, ha citromfű tartásába fogunk. A kiültetett citromfű nyáron elszórja a magjait, ami rövidesen feltűnik a kert minden sarkában. A fűnyírózást elképesztő élménnyé teszi.
Könnyen tartható még a kömény és a kapor, sőt utóbbihoz az a mese is tartozik, hogy vetni sem kell, elegendő a megmunkált föld fölött úgy tenni, mintha magot szórnánk, és közben mondogatni: kaprot vetek, kaprot vetek.
Kertészetben gyakran kapható apró babérfa, aminek a tartásával nagyon is érdemes megpróbálkozni. Jól tűri a szárazságot és szereti a tűző napsütést, ezért nem bántja, ha a ládájában a földet nem tartjuk folyamatosan nedvesen, ami nyáron igen nehéz. Télen fagymentes helyre kell helyezni, de egy-két levelet azért a pihenő időszakában is lecsíphetünk róla.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük