Kezdőlap » Baba-mama » Megnövekedett vasszükséglet a terhesség alatt

Megnövekedett vasszükséglet a terhesség alatt

A nők vasszükséglete alapjában véve magasabb, mint a férfiaké – ez a várandósság ideje alatt különösen érvényes. A terhesség során azért szükséges a vas magasabb mértékű bevitele, hogy a magzat és a méhlepény is a megfelelő mennyiséghez juthasson.
A vasszegénység első jeleit gyakran nem lehet egyértelműen elkülöníteni, és a terhesség során előforduló egyéb tünetekkel, melyeket a hormonális változások hoznak létre, könnyen összetéveszthetőek. Kimerültség, fejfájás és általános fáradtság a vashiányos betegeknél és a várandós nőknél egyaránt felléphetnek. A vashiány további jelei a sápadt bőr, a körmök megváltozott állapota, a kisebesedett szájzug és a nyelv gyulladásai. A vashiány legsúlyosabb formája a terhesség alatti vérszegénység. Amennyiben a hemoglobin (vastartalmú vörös színezőanyag a vérsejtekben) szintje a terhesség időtartalma alatt 9 gramm alá csökken 1 deciliter vérre számítva, gyakran lépnek fel terhességi komplikációk, például koraszülés vagy abortusz, illetve fejlődési visszamaradás. Az anya ráadásul ebben az állapotban különösen érzékeny a fertőző betegségekre.
Általában a táplálkozás során magunkhoz vett vasmennyiség a terhesség ideje alatt nem elegendő. A tudomány jelenlegi állása szerint azonban a tartósan túl magas vasbevitel a szív-, és a rákbetegségek előfordulásának kockázatát növelheti. Ezenkívül a terhesség alatt a menstruáció kimaradásával a rendszeres vasveszteség is elmarad, és a bél vasfelvevő képessége nő. A vastartalmú táplálékkiegészítők, tabletták szedését ezért mindenképpen az orvossal való egyeztetést követően lehet elkezdeni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy éves lett !

Micsoda nagy dolog , ha gyermekünk betölti az egy éves kort . Tortát , szülinapi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük