Kezdőlap » Betegségek » Megfázás: miért alakul ki, és mit tehetünk ellene?

Megfázás: miért alakul ki, és mit tehetünk ellene?

Ha megfázásról, vagy meghűlésről beszélünk, általában a felső légutak akut fertőzését értjük alatta. A megfázás orvosi szempontból nem pontos kifejezés, csak a mindennapi, általános megnevezése a betegségnek. A név azonban félrevezető lehet: azt sugallja, hogy a megfázás, illetve meghűlés a hideg levegő, vagy a nem megfelelő öltözködés miatt alakul ki. A betegség oka legtöbbször az immunrendszer legyengülése, ami miatt a fertőző vírusok könnyebben bejutnak a szervezetünkbe. Az őszi, és téli hónapokban a hűvös, esős vagy havas időjárás, és a vitaminhiányos táplálkozás miatt az immunrendszerünk instabilabb. A fertőzés veszélyét növeli az is,ha gyakran tartózkodunk emberek között.

A felnőttek általában évente 2-4 alkalommal kapják el a megfázást. A betegség első tünete az esetek nagy részében a hidegrázás, ezt követi a torokfájás, orrdugulás, köhögés, illetve a rossz közérzet, levertség kialakulása. A megfázást általában vírusos fertőzés idézi elő, de előfordulhat, hogy a vírusokon kívül baktériumok is megtámadják a szervezetünket: ezt hívjuk szekunder fertőzésnek. A bakteriális fertőzések általában súlyosabbak (pl. tüdőgyulladás), mint a kizárólag vírusos megbetegedés. Veszélyes lehet, ha a súlyos influenzát megfázásnak hisszük. Utóbbi ugyanis orvosi segítség nélkül, házilag is kezelhető, míg az influenza megfelelő kezelés nélkül – különösen immungyenge pácienseknél – akár életveszélyes is lehet. Ha a tünetek már az első néhány nap erősödő tendenciát mutatnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz. A megfázás ellen általában a házi gyógymódok elegendőnek bizonyulnak: például a forró tyúkhúsleves, a méz, vagy a kamillás gőzölés.

A megfázás rendkívül kellemetlen lehet, azonban legtöbbször ártalmatlan lefutású. Ha a betegség komplikációk nélkül zajlik le, állapotunk már három nap után jelentősen javulhat, de legfeljebb egy hét után múlni kezdenek a panaszok. Normál esetben a megfázás két hét alatt teljesen elmúlik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük