Kezdőlap » Növények » Medveszőlő

Medveszőlő

Különböző kultúrákban már több, mint 1000 éve vizelethajtóként használatos a medveszőlő.
A római Gelenus, a növény leveleivel sebeket kezelt és vérzés elállítására használta. A későbbiekben feledésbe merült majd a 13. században, Marco Polo tesz említést róla. A nagy utazó arról írt naplójában, hogy a kínaiak a vese- és húgyutak betegségeire ajánlják a növényt, és ezzel újra feléledt az érdeklődés a medveszőlő iránt.
A medveszőlő hatóanyagát az arbutint, 1852-ben különítették el a vegyészek. Vizsgálatok szerint az arbutin a húgyutakban fertőzésgátló anyaggá, hidrokinonná alakul. A növényben még összehúzószereket, tanninokat és vizelethajtó anyagokat is találtak, igazolva évezredes használatát a gyógyászatban.
A magas tannin tartalmú medveszőlőnek kellemetlen ízét javíthatjuk, ha egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk a leveleket. Húgyúti betegségek kezelésére készítsünk főzetet úgy, hogy egy teáskanálnyi kiáztatott medveszőlőt lassan melegítsünk fel 1,5 dl vízben, és legfeljebb napi 3 csészényit fogyasszunk. A főzet a vizeletet zöldre színezheti, de ettől nem kell megijedni.
Amire viszont ügyeljünk, hogy a növény fertőzés elleni hatása akkor a legjobb, ha a vizeletet lúgosan tartjuk azzal, hogy kerüljük a savas ételek fogyasztását a kúra ideje alatt.
Általában a medveszőlő alkalmazása az ajánlott dózisban biztonságos, kivéve terhes és szoptató nők számára.
A növénynek olyan magas a tannin tartalma, hogy nagy mennyiségben gyomorirritációt okoz. Ha bármilyen csekély, kellemetlen tünetet észlelünk hagyjuk abba a medveszőlő fogyasztását és tudassuk orvosunkkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük