Kezdőlap » Utazás » Marokkó ősi piactere a Djemaa el Fna

Marokkó ősi piactere a Djemaa el Fna

Marokkó sok látnivalói közül az egyik leghíresebb a főtéren található piactér a Djemaa el Fna. A nevének eredetét sokan nem ismerik mivel több szóból álló jelentése a halálra és az elmúlásra utal. Ennek oka az lehet hogy, a piactér helyén valaha egy mecset állt, és ennek az eltűnését, jelentheti a halál szó. A Djemma a Marokkóiak számára egy központot jelképez ahol nagyon sok látnivalóval találkozhat egy turista ha ide ellátogat. A narancsléárusok, az érdekes jelmezbe öltözött emberek akik mindenféle portékákat árulnak, és a kígyóbűvölők mind azért vannak, hogy az oda érkező vendégeket szórakoztassák, másrészt pedig az itt eladott árúból megélhessenek. Az árusok között megtalálhatjuk az Észak-Afrikai kereskedőket is akik a turisták miatt árulják itt saját kézzel készített dolgaikat, amiket az ódon városfalak árnyékában  próbálnak meg eladni, egy-egy kávézó vagy étterem közelében.
Az éjszakai élet szintén olyan nyüzsgő mint a nappali, nagyon sok kávézóval és étteremmel is találkozhatunk itt, ahova csak betérünk, kedvesen fogadnak, és nagyrészt minden helyen tudnak is angolul a kiszolgálok. A szórakozás hangulatát emeli még amikor a helyi lakosok mint például berberek és arabok együtt táncolnak és énekelnek a fekete afrikai lakossággal az együttélés szellemében, amibe bárki nyugodtan becsatlakozhat ha akar. Akik jártak már a piactéren esküsznek arra, hogy a legjobb ha csak kiülünk valamelyik vendéglátó helység teraszára, és egy teát vagy kávét szürcsölve figyeljük a nyüzsgő tömeget akik a téren fel alá mozognak.
Az éttermekben igen nagy választékokkal találkozhatunk, külön ki vannak emelve azok az ételek, amik a legkedveltebbek, és a legfinomabbak, és nagyon sok fogást találhatunk halakból, és húsokból is de a vegetáriánusok sem maradnak itt hoppon. Minden egyes étel friss alapanyagokból készül, így biztos az étel frissessége. A turisták körében egy mondás is kering, miszerint ott egyél ahol a helyi emberek is étkeznek, mivel ott tényleg helyi különlegességeket készítik el. A közbiztonság terén is figyelnek a vendégekre, mivel nem észrevehetően, de vannak járőrök aki figyelik, a gyakori tolvajokat, akik a vétlen embereket próbálják átverni. Ha igazán szeretnénk átlátni ezt az igazán nagy sürgő forgó piacot a legjobb hely ha felmegyünk a Café de France emeletére, és onnan szemléljük a világot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ismerjük meg Reykjavikot

Ha a föld legészakibb városába akarunk ellátogatni, akkor nincs más dolgunk mint elutazni Izland fővárosába …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.