Kezdőlap » Látnivalók » Marcali

Marcali

Marcali egy 13000 lakost számláló kisváros Somogy megye észak-nyugati részén, 13 km-re a Balaton déli csücskétől. Első említése 1274-ben történik, azóta számos viszontagságon ment át, de végig lakott település maradt – hol több, hol kevesebb lakossal. Főbb urai Marczaliak, a Báthoriak, majd a Nádasdy és a Széchenyi család, akiknek a volt kastélyában most a kórház van elhelyezve.

A település minden oldalról megközelíthető – észak-déli irányban a 68-as főút szeli át, keletről Öreglak, nyugatról Zalakomár felől érhetjük el a városközpontot. Az autóbusz közlekedés sok kiemelt településsel közvetlen járattal köti össze, de átszállással az ország bármely részére elérhetünk. A vasúti közlekedésben a személyszállítást megszüntették.
A városban 2003-ban épült fel a gyógyfürdő, ami egész éves nyitva tartással üzemel.
Délkeletre található a 8000 hektáros védett Boronka Melléki Tájvédelmi Körzet, ami változatos élőhelyet biztosít a környék állatvilága számára.

A város és a környék kulturális életében jelentős szerepet játszik a kiállítótermekkel, mozivetítésre alkalmas helyiséggel, klubhelyiségekkel ellátott Kulturális Korzó, a Civilek Háza, és a Szabadtéri Színpad. A helytörténeti Múzeum, a Bernáth Galéria is sok kiállításnak, rendezvénynek biztosít férőhelyet. Több óvoda, két általános iskola, gimnázium és egy szakközépiskola nyújt megfelelő képzést a környék fiatalsága számára.

A római katolikus temploma még a mohácsi vész előtt épült.
A városban sok a gondozott park, szobrokkal, szökőkutakkal, kialakított sétautakkal.
A város híres szülöttei: Tóth Ágoston térképész, Bernáth Aurél festőművész, Kozma Andor költő, Lengyel József író.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Villányi borvidék

Villány települése borairól és pincesoráról ismert. Baranya megyében található és 2500 lakost számol. Villány környékén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük