Kezdőlap » Adózás » Magánszemélyek adókedvezményei 2014-ben

Magánszemélyek adókedvezményei 2014-ben

A magyar adózás rendszere igen bonyolult. Magánszemélyként sokszor magunk sem tudjuk, hogy milyen adókedvezményre vagyunk jogosultak, esetlegesen hogyan csökkenthetnénk személyi jövedelem adónkat.
Íme egy rövid összefoglalás a 2014-ben érvényes adókedvezményekről.

Családi adókedvezmény
A háztartások zömét a családi kedvezmény igénybevétele érinti. Egy illetve két eltartott esetén a kedvezmény összege 62.500 Ft/eltartott/hó, három vagy több eltartott esetén az adókedvezmény összege igencsak megugrik, ilyenkor ugyanis 206.250 Ft/eltartott/hó kedvezmény vehető igénybe. Fontos megjegyezni, hogy a családi kedvezmény összege, nem az kiszámított adót, hanem az adóalapot csökkenti.
Például: Karácsony Fa jövedelme 2014 évben összesen Bruttó 2.500.000 Ft és van egy eltartott gyermeke. Ebben az esetben a 2.500.000 Ft-ot kell csökkentenünk 12×62.500=750.000 Ft-tal, és a maradék, 1.750.000 Ft után kell adóznunk.
A családi kedvezmény összege megosztható a szülők között, erről nyilatkozni kell a munkáltató felé.

Személyi kedvezmény
Súlyos fogyatékosság miatt kedvezmény, amelynek mértéke a mindenkori minimálbér 5%-nak megfelelő összeg havonta.
A kedvezmény a kiszámított, fizetendő adót csökkenti. A kedvezmény igénybevételéhez orvosi igazolás szükséges.

Mezőgazdasági őstermelő kedvezménye
Aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, az évente maximum 100.000 Ft adókedvezményt vehet igénybe a tevékenységből származó jövedelmének adója után.

Átmeneti adókedvezmények (2015-ig)
Halasztott adókedvezmény lakáscélú hitel esetén: Az adóévben befizetett törlesztőrészlet 40%-a új lakás vásárlása esetén ill. 30%-as használt lakás vásárlása esetén. Maximum 120.000 Ft kedvezmény vonható le az adóból.
Halasztott felsőoktatási tandíjkedvezmény: A befizetett tandíj 30%-a, de maximum 60.000 Ft kedvezménnyel csökkenthető a fizetendő adó.

Rendelkezés az adóról
A törvény előírásai szerint, aki rendelkezik önként kölcsönös biztósítópénztári számlával vagy nyugdíj előtakarékossági számlával, az a befizetett megtakarítás 20%-át, de maximum 100.000 Ft-ot adójából átutaltathat a biztosítónál vezetett számlájára.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegségek után járó adókedvezmény

A betegségek után járó adókedvezményt más néven személyi kedvezménynek is nevezzük. Bizonyos betegségek után adókedvezményt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük