Kezdőlap » Fogyókúra » Low-carb és low-fat diéták: melyik hatásosabb?

Low-carb és low-fat diéták: melyik hatásosabb?

Diétás étrendek, fogyókúrás módszerek ezrei árasztják el a piacot, legtöbbször mégis a kitartás hiánya szab gátat a fogyásnak. Aki rugalmas az étrendje összeállításával kapcsolatban, a legújabb kutatások szerint érdemes a zsírok helyett inkább a szénhidrátokról lemondania. A kutatók úgy találták, az alacsony szénhidráttartalmú diéták hatásosabbak, mint a zsírfogyasztás csökkentésén alapuló módszerek.
A New Orleans-i egyetem kutatócsapata 148 résztvevő segítségével vizsgálta a különböző diéták hatását. A kísérlet alanyai túlsúlyosnak vagy elhízottnak számítottak, ezenkívül szív, és érrendszeri megbetegedésekkel küszködtek. Az egyik csoport nem ehetett többet napi 40 gramm szénhidrátnál, a másik csoport maximum 30 gramm zsírt fogyaszthatott napi szinten. A jelentkezők 80%-a tartotta magát a kísérlet végéig a fogyókúrás étrendhez.
A napi kalóriabevitel mindkét csoportnál nagyjából 1400 kcal volt. Tizenkét hónap után az alacsony szénhidráttartalmú diétát alkalmazó csoport tagjainál körülbelül 5,3 kg súlycsökkenést mértek, a zsírszegény diétát folytató résztvevőknek azonban átlagosan 3,5 kg-mal nőtt a súlyuk.
Az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás a kenyérről, tésztáról, édességekről és egyes gyümölcsfajtákról való lemondást jelenti. A low-carb módszer ugyan egyértelműen hatásosabbnak bizonyult, mint a low-fat diéták, a szénhidrátszegény koszt nem mindenkinek ajánlott. A fogyni vágyóknál a szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése gyakran agresszív viselkedéshez vezet, melyet tovább ront a cukorról való teljes lemondás, és az evési szokások folyamatos, szigorú ellenőrzése.
A low-carb diéta követői néhány hónap után gyakran automatikusan emelik a szénhidrátbevitelt. Hogy a diéta sikerét ez ne befolyásolja, ajánlott a rendszeres fizikai aktivitás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogyás sikere a hétköznapokban dől el

Aki hétfőtől péntekig egészségesen táplálkozik, nem szükséges, hogy bűntudatot érezzen a hétvégén elfogyasztott hamburger, pizza, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük