Kezdőlap » Fogyókúra » Low Carb: a mértéktartás a jó közérzet titka

Low Carb: a mértéktartás a jó közérzet titka

A Low Carb az angol nyelvből származó kifejezés, a szénhidrátfogyasztás csökkentésére utal. A Low Carb diéták az alacsony szénhidrátbevitelre épülnek: az étkezéses elsősorban halat, húsokat, tejtermékeket, és zöldségeket tartalmaznak. A fehérjék, és a zsírok helyettesítik a kieső szénhidrátokat. Ha a szervezet nem jut elegendő szénhidráthoz, a zsírraktárakból nyer energiát: a Low Carb diéta tehát a fogyás szempontjából rendkívül hatásos.

A szénhidrátszegény diéta ötlete nem új, már a XIX. században megszületett. A Low Carb módszernél nemcsak a szénhidrátok mennyiségét, hanem a glikémiás indexét is figyelembe kell venni. A magas GI gyors felszívódásra, az alacsony GI lassú felszívódásra utal. Az 55-ös GI alatti élelmiszerek ajánlottak, az 55-100 közöttiek kerülendőek. A diéta koncepciója szerint a szénhidrátszegény táplálkozás egészséges, mivel a nagy mennyiségű szénhidrátbevitel káros lehet az egészségünkre. A szénhidrátban gazdag étkezést többek között az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásáért is felelőssé teszik a módszer hívei.

A magas szénhidrátbevitel megakadályozza a fogyást, ugyanis gátolja a zsírégetés folyamatait. Tartós testsúlycsökkenés csak akkor érhető el, ha a szervezet a zsírokat használja energiaforrásként. A szénhidrátszegény táplálkozással tehát arra kényszerítjük a szervezetünket, hogy a zsírraktárakhoz forduljon, így a fogyás szinte garantált. A Low Carb diéta hívei szerint rövid távon jobb megoldás a hiányos táplálkozást kockáztatni, mint a zsírban gazdag étrenddel tartós károkat okozni az egészségünknek.

A közvélekedés, miszerint a szénhidrátfogyasztás javítja a közérzetet, bizonyos értelemben igaz. Hosszabb távon azonban az egészség, és a jó közérzet titka egyaránt a mértéktartás.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ez túl sok! Mikor legyen óvatos az evéssel, aki fogyni szeretne?

Előfordul, hogy valaki a diéta minden alapelvét betartja, mégsem fogy. Tudja, milyen élelmiszereket érdemes fogyasztani, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük