Lepra

Bejelentésköteles éppúgy, mint a lépfene. Krónikus fertőzéses betegség, amelynek rendkívül hosszú a kifejlődési ideje ez nagyjából 2-30 év közötti időszakaszra tehető. Kórokozói a Mycobacterium leprae, amelyeket 1873-ban fedeztek fel, csepp-vagy koszfertőzésen keresztül ( legyek, rovarok ) terjednek. Különböző lefolyási formái vannak, amelyek során többnyire a bőr és a nyálkahártya kiütései, idegbetegségek vagy inkább a első szervek megbetegedése alakul ki.

A világon ebben az időben főleg Ázsia és Afrika trópusi tájain több millió ember szenved leprában. A világ egyik legnagyobb lepra járványa a középkorban mégpedig a 13. században volt. Napjainkra ez a betegség már csaknem teljesen háttérbe szorult. A betegség már az első tünetek észlelése előtt is fertőzhet. A már kialakult betegség megfelelő higiéniai szabályok mellett jól kezelhető, de maga a betegség nem gyógyítható. Tüneteit tekintve nagyon összetett betegség hiszen egyszerre rombolja a szöveteket és az idegeket, melyek együttes romlása alakít ki további szövődményeket és ezzel új tüneteket. A gyermekek szervezete sokkal érzékenyebb erre a betegségre akárcsak az idősek immunrendszere.

Gyulladáscsökkentőkkel , antibiotikummal és sebészeti beavatkozással enyhíthetőek az ízületi deformitások okozta fájdalom. A lepra nagyon sok film alapja is volt, főleg a középkori világ feldolgozásában. Számos összeesküvés elmélet látott napvilágot miszerint újbóli kialakulása bevetett biológiai fegyver. Terjedéséhez nagyobb , szoros közösségben élők járulnak hozzá a fejletlenebb országokba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük