Kezdőlap » Növények » Lepkeorchidea

Lepkeorchidea

Dél-Kelet Ázsia esőerdeiben honos, a legnépszerűbb, leggyakoribb orchidea fajta. Rendkívül egyszerű a gondozása, kis odafigyeléssel hosszan tartó virágzásban lehet részünk.
Ovális alakú levele rövid, és tömör, a szára hosszú, a virága lepke formájú.Eredeti élőhelyén, az őserdőben, a fák tetején él.

Léggyökerei vannak, ezekkel veszi fel a vizet és a tápanyagot a levegőből.
Világos, napos helyet keressünk neki, de a közvetlen napfénytől óvni kell, mert a levelei megéghetnek. Az ideális hőmérséklet számára a 18-25 fok. Az ennél hűvösebb időben a virágzás és a fejlődés leáll, a bimbók lehullanak. A túl meleg, száraz levegőt sem tűri, a megfelelő páratartalomról mindig gondoskodnunk kell.

Túlöntözni nem szabad, mert a gyökerei könnyen kirothadnak, ha nem kapnak elég levegőt. Télen
hetente egyszer, nyáron pedig 2-3 naponta öntözzük, esővízzel vagy lágy vízzel, ami mészmentes. Két öntözés között mindig várjuk meg, amíg a föld felső rétege kicsit megszárad. Soha ne hagyjuk vízben állni a növényt. A nyári hónapokban hetente egyszer, télen pedig havonta egyszer tegyünk tápoldatot az öntözővizébe.

A párás környezetet a levelek permetezésével segíthetjük elő, de ezzel is óvatosan bánjunk, hogy ne gyűljön össze túl sok nedvesség a gyökerei körül.
Amikor elvirágzott, vágjuk le a megmaradt virágszárat, ezzel fogjuk új virágzásra serkenteni a növényünket. A második mindig kisebb virágokat hoz, de a szépségük mit sem változik. Ha mégsem sikerülne virágot hoznia, akkor az a tápanyaghiány oka lehet. Erre a legalkalmasabb a kertészetekben kapható speciális orchidea tápoldat.

2-3 évente érdemes átültetni friss, laza földbe. A tömör virágföldben a gyökerei nem kapnak levegőt, és a növény megfullad. A legalkalmasabb erre a speciális orchidea-ültetőközeg. Ezt bármelyik kertészetben be lehet szerezni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük