Kezdőlap » Házépítés » Légfűtéses kandalló építése családi házaknál

Légfűtéses kandalló építése családi házaknál

A légfűtéses kandalló egy olyan kandalló változat, amely tényleg képes befűteni egy családi házat, és nem csak kizárólag az otthonunk díszítéseként szolgál. Ez utóbbi persze akár elvárás is lehetne, hogyha azt vesszük figyelembe, hogy mekkora összeget kell rá szánnunk a kandallónk megépítésére, amit akár saját magunknak is véghezvihetünk. Hogyha össze akarnánk hasonlítani a légfűtéses kandallót a vízteressel, akkor muszáj figyelembe vennünk az olyan különbségeket, amelyek egyértelműen egy egyszerűbb felépítésű családi háznál a légfűtéses kandalló előnyeit mutatják.
Mindenek előtt, hogyha légfűtéses kandallót szeretnénk saját magunk által építeni a családi házunkba, az első dolog a tűztér kiválasztása lesz, amelyeknek a teljesítményét kell figyelembe venni elsősorban, valamint a hatásfokát is.
Olyat célszerű választani, amelynek zárt égéstere van, így meg kell oldani a külső égésű levegő bevezetését is. Mivel a légfűtéses kandalló akkor igazán hatékony, hogyha hőcserélő is van benne a kandalló betét fölött, ezért vagy szerezzünk be egyet, vagy pedig építsünk egyet magunk. A hőcserélő köré horganyzott lemez burkolatot érdemes tenni, amihez csatlakoznak majd a légcsövek, majd szintén be kell építeni a szükséges alkatrészeket, mint például a füstcsövet, a kőzetgyapotot, pillangó szerepet és vízszintes csőszakaszt is. Mindenképp ügyeljünk arra is a kialakításánál, hogy a kéménynek milyen az ajánlott és hasznos magassága is, így például semmiképp ne tegyük 4,8 méter magasság alá. A kandalló égési levegővel való ellátását megoldhatjuk a kéményen keresztül is, így lehetőségünk van arra, hogy ajtóval zárhatóvá tegyük a kandallónkat.
Amint készen vagyunk a tűztérrel, a hőcserélővel, a kéménnyel és a légbevezetéssel is, mindenképp végezzünk néhány próbafűtést, és ne ijedjünk meg akkor sem, hogyha az elején, körülbelül egy héten keresztül nagyon füstölne a kandalló, ez azért van, mert a betétre ekkor még nem égett rá a festék. Nagyon lényeges, hogy a kandalló burkolatát is előre tervezzük meg, mint például az anyagát is. Hogyha igazán jól kinéző kandallót szeretnénk, akkor mindenképp válasszunk modern megoldást, és fessük a faltól eltérő színűre. A kandalló padkáját a legjobb, hogyha gránitból készítjük el, amely 3 centiméteres. Ennek lehet az egyik része kivehető is, mert ez alá tehetünk be befúvó ventilátort is. Ötletes megoldás például az is, hogyha a füstpárkányt olyan burkoló téglából készítjük el, amelyet tetszés szerinti, például L-alakúra flexelünk. Szintén praktikus az is, hogyha a tűztér alatti levegő bevezetést lezárhatóvá tesszük, hiszen ez akkor lehet hasznos, hogyha a ventillátort szeretnénk bekapcsolni. A levegőt elvezető csövekkel azt is lehetővé tehetjük, hogy akár az összes helyiséget befűtjük a családi házban a kandalló segítségével, ezt úgy tudjuk megoldani, hogyha az egyes szobák plafonjára állítható, fém beömlőket teszünk, és a csöveket a padláson érdemes kőzetgyapottal is letakarni. Annak érekében, hogy a családi házban a megfelelő levegőkeringés biztosítva legyen, az ajtókat érdemes legalább résnyire nyitva hagyni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük