Kezdőlap » Házfelújítás » Lazúrozz!

Lazúrozz!

Mi a lazúrozás? A fa természetes szépségét kiemelő technika. Jobban látszódnak az erezetek lazúrozás után.
Miért jó ez nekünk? Bútorainkat könnyedén szebbé varázsolhatjuk általa. Természetesen natúr fára lesz szükségünk. Egy puhafa szívóképessége erősebb, a kisebb nedvességtartalmú több gyantaanyagot képes felszívni.

A kezeletlen natúr fánk legyen száraz. A gyantakiválásokat távolítsuk el. A fát csiszoljuk sima felületűre. Ezután következhet az alapozás néhány rétegben, ez fogja megvédeni a faanyagot, illetve segíti a lazúr tapadását. Miután ez megszáradt, jöhet a csiszolás.
Az előkészületeket követően kezdetét veheti maga a lazúrozás. Ehhez szükségünk lesz ecsetre és lazúrfestékre. Nagyon fontos az egyenletes felvitel, lehetőleg az ecset elemelése nélkül húzzuk végig a felületen. Ezt is több rétegben érdemes felvinni. Az egyes rétegek között szokás megcsiszolni a már megszáradt festéket.

Ha nem volt tiszta a felület hamar lepattoghat a festék. Amikor ez megtörténik, jöhet a csiszolás vagy a festékmaró. Ezután kezdődik minden elölről – alapozás után, ismét jön a lazúrfesték. Ha egy régi lazúrréteg kezd leválni, akkor drótkefével dörzsöljük le a réteget. Miután portalanítottuk lazúrozzuk le a felületet, majd mikor ez már megszáradt, akkor kenjük át az egészet.
Létezik vastag- és vékony lazúr is. Utóbbi kisebb sűrűségű és könnyebben szívódik be a fába. Általában azt szokták javasolni a szakértők, hogy az esztétikus fákat vékony lazúrozással kezeljük. A kevésbé szép fákra mehet a vastaglazúr. Nagyon figyeljünk az ecsethasználatra, mert a végeredmény attól is függ.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük