Kezdőlap » Betegségek » Lázcsillapítás kisgyermekkorban

Lázcsillapítás kisgyermekkorban

A láz az, amikor a test hőmérséklete 38 fok fölé emelkedik. Nem betegség, hanem egy tünet, amely felhívja a figyelmet arra, hogy valami nincs rendben a szervezetünkkel. Hasznosnak tekinthető, hiszen ilyenkor az immunrendszer aktivizálódik, és a magasabb testhőmérsékleten a kórokozók gyorsabban elpusztulnak. A pontos lázmérés nagyon fontos, hiszen ez ad információt a gyermekorvosnak a betegség súlyosságát, eredetét illetően, és ez ad támpontot a terápiás lehetőségek terén is.
Leggyakrabban hónaljban mérünk lázat, de emellett még fülben, szájban és végbélben is mérhetünk hőmérsékletet. Ez utóbbiakból 5 tized fokot le kell vonni a mért értékből. Ha például a csecsemő végbélben mért hőmérséklete 38.2 fok, akkor abból levonunk 0.5 fokot, akkor a valós testhőmérséklet 37.7 fok, ami még nem láz.
A legmegbízhatóbbak a higanyos lázmérők, de a komolyabb digitális lázmérők is pontos eredményt adnak. Soha ne hagyatkozzunk a kézzel történő hőmérséklet megállapításra, mert az mindig megtévesztő lehet. 2-3 perc időráfordítással pontos eredményt fogunk kapni, és a gyermekorvos is ezt fogja kérni tőlünk.
37-38 fok között csak akkor kapjon a kisgyermek lázcsillapítót, ha esetleg rosszul érzi magát, ha nagyon megviseli őt. 38 fok felett viszont már indokolt a lázcsillapítás. Két módszer létezik a hatékony lázcsillapításra. A fizikális, ami a hűtőfürdőt és a vizes borogatást jelenti.
A hűtőfürdő készítésekor engedjünk a kádba körülbelül 37 fokos vizet, ebbe fektessük bele a kisgyermeket, majd fokozatosan hűtsük úgy, hogy lassan folyassunk a kádba hideg vizet. Nagyon gyorsan nem szabad lehűteni, mert görcsöt is okozhat. 5-10 perc alatt le fog menni a láza, de arra is vigyáznunk kell, hogy nagy hőmérséklet esést se okozzunk, mert az is megviselheti a kicsi szervezetét.
A vizes borogatás, más néven priznitz esetén engedjünk egy edénybe langyos vizet. Ebben nedvesítsünk meg egy nagyobb törölközőt, vagy lepedőt. Csavarjuk ki, majd tekerjük rá a gyermek testére, a hónaljtól a combjáig. Amikor a törölköző átvette a test hőmérsékletét, cseréljük ki. Mindaddig folytassuk ezt a műveletet, amíg le nem megy a láz.
A gyógyszeres lázcsillapítás alkalmazhatjuk együtt a fizikálissal is. Többféle gyógyszer közül választhatunk, kitapasztalhatjuk, hogy gyermekünknek melyik a legmegfelelőbb. Ezek vény nélkül kaphatóak a gyógyszertárakban, tabletta, kúp vagy szirup formájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A torokfájás mit is jelent pontosan

Amennyiben tapasztaljuk azt az égető illetve kaparó érzést a torkunkban, amiért nemcsak, hogy nehezebb a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük