Kezdőlap » Baba-mama » Lázas a baba

Lázas a baba

A láz a szervezet védekező reakciója, oka sokféle lehet, általában betegség tünet, de eredhet fogzás miatt is. A testünk normális hőmérséklete 36-37 Celsius fok. Hőemelkedésről beszélünk, ha a hőmérséklet 37-38 Celsius fok körül van. E hőmérséklet felett beszélhetünk lázról.

Csecsemőkorban a hőmérsékletet végbélben a legoptimálisabb mérni, az itt mért értékből 0,5 Celsius fokot le kell vonni.
A lázcsillapítás nagyon fontos gyermekeknél, de főleg a csecsemőkorban, ekkor nagyobb a veszélye ugyanis a magas láz miatt kialakuló lázgörcsnek.

Lázcsillapítás kétféle módon történhet: gyógyszerekkel vagy természetes módszerrel.
Gyógyszereknél gyermekkorban a legalkalmasabb a lázkúp és a lázcsillapító szirup. Ez utóbbi általában édesített, így a kicsik szívesen elfogyasztják még étvágytalanság esetén is.

A természetes módszereknél a hideg vizes borogatást és a hűtőfürdőt értjük. Természetes módszert magas láz esetén ajánlunk, ha a gyógyszeres csillapítás sem viszi le teljesen a hőmérsékletet.
Vizes borogatásnál fontos, hogy az egész testet borogassuk a vizes törülközőt vagy textil pelenkát 15 percenként cseréljük a baba testén, mivel az felmelegszik. Csak homlokra és csuklóra helyezett hideg vizes borogatás semmit sem ér.

Hűtőfürdőnél a kádba langyos vizet engedjünk, rakjuk bele a gyermeket, majd a vizet fokozatosan hűtsük, amíg nem érezzük hogy csökken a láz. Ezután töröljük szárazra a gyermeket, öltöztessük fel és fektessük le.
Fontos, hogy láz esetén sose takarjuk be nagyon erősen a beteget, mert az csak növelheti a hőmérsékletét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük