Kezdőlap » Betegségek » Látáshibák a gyerekeknél

Látáshibák a gyerekeknél

Amennyiben egy kisbaba a vártnál korábban jön világra, nagyobb az esélye a látás hibáinak kialakulására. Hogyan ismerhetik fel időben a szülők a gyermekük szemproblémáit?
A koraszülötteknél, vagy azoknál a gyerekeknél, akik családjában már előfordultak látásproblémát, magasabb a látási hibák kialakulásának kockázata. A szülőknek ebben az esetben kiemelt figyelmet kell fordítaniuk gyermekük szemére, látására, megfigyeléseiket a gyermekorvossal egyeztetni, tanácsot kérni. A fényérzékenység, gyakori pislogás vagy szemdörzsölés, hiányzó szemkontaktus, de a merev fejtartás is a látás gyengeségét mutathatja – tájékoztatnak a gyerekorvosok.
Egy hat hónapos gyereknél a gyakori bandzsítás vagy a szem remegése is a látáshibát jelezheti, mivel azt mutatja, hogy a csecsemőnek nehézségei vannak abban, hogy egy objektumra összpontosítson a szemeivel. A harmadik hónap végére a gyereknek állandó szemkontaktust kell kialakítani a szüleivel, ha ez nincs meg, szintén látászavarokra utalhat.
A vizsgálatok során a gyermekorvos ellenőrzi a gyermek látóképességét, és szükség esetén szemészhez irányítja. Még ha az iskolakezdésig látszólag nem is lép fel probléma a látással kapcsolatban, sok gyereknél a kisebb látáshibák, ekkor válnak észrevehetővé. Hogyha a gyerek fejfájásról, gyors kimerülésről panaszkodik, elmosódnak a szeme előtt a betűk, és olvasás során nehézségek lépnek fel a sorok követésében, a rossz látás lehet a kiváltó ok. Amennyiben ilyen jellegű tünetek lépnek fel, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki segít a további teendőkkel kapcsolatban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük