Kezdőlap » Betegségek » Laktózérzékeny táplálkozás: laktázkészítmények és laktózmentes termékek

Laktózérzékeny táplálkozás: laktázkészítmények és laktózmentes termékek

Laktózintoleranciáról beszélünk, ha a vékonybél nem képes megemészteni a táplálkozás során bevitt tejcukrot (laktózt). Ezt a laktáz enzim hiánya okozza. A laktáz a tejcukor bontásához szükséges: glükózra és galaktózra bontja, melyeket a szervezetünk energiaforrásként hasznosít. Laktózintolerancia esetén a vékonybélben alig, vagy egyáltalán nem termelődik laktáz. A következmény: a tejcukor emésztetlenül kerül a vastagbélbe, a bélbaktériumok erjesztési folyamatok által bontják le, és kialakulnak a tipikus tünetek: hasfájás, hasmenés, puffadás.
Segítséget jelenthet, ha kívülről juttatjuk be a laktáz enzimet a szervezetbe. Különféle készítmények kaphatóak, melyek laktázt tartalmaznak, például tabletta formájában. Amennyiben bizonytalanok vagyunk egy étkezés laktóztartalmát illetően (például vendégségben, vagy étteremben), a laktózkészítményeket közvetlenül étkezés előtt fogyasszuk. A készítmények recept nélkül elérhetőek a gyógyszertárakban, drogériákban, reform élelmiszerekkel, étrendkiegészítőkkel foglalkozó üzletekben. A dózist egyénileg kell meghatároznunk attól függően, mennyire súlyos a laktózérzékenység, és hogy mekkora mennyiségű laktózt tartalmaz az étel, amit elfogyasztunk.
A szupermarketekben is egyre gyakrabban, és egyre nagyobb választékban megtalálhatóak a laktózmentes élelmiszerek, tejtermékek (tej, túró, tejszín, sajtok, joghurt), laktózmentes készételek, élelmiszerek, mint a szószok, salátaöntetek, édességek. Ezeket a termékeket előre kezelik laktázzal, ami azt jelenti, hogy a tejcukor alkotóelemeire bontva található meg bennük. Egy másik alternatívát jelenthetnek az állati eredetű, laktózt tartalmazó tejtermékekre a növényi eredetű, laktózt nem tartalmazó tejek, tejtermékek, például a szójatej, mandulatej vagy rizstej.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük