Kezdőlap » Betegségek » Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség(C.O.P.D.)

Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség(C.O.P.D.)

A C.O.P.D. -Krónikus obstruktív tüdőbetegség ma a 4. vezető gyógyíthatatlan betegség.Magyarországon hivatalosan 150 ezer beteget tartanak nyilván, de ennek a többszöröse lehet a betegek száma.Az érintettek 80 százaléka dohányzók közül kerül ki.Jelen pillanatban még nem tudni, hogy akik megkapják a dohányzók közül miért és hogyan kerülnek a betegség csapdájába. Ugyan ez fordítva is igaz,akinél nem tapasztalhatóak a tünetek annak nem csak a személye,de az orvostudomány előtt is rejtve marad a betegség miértje,és mikéntje.

2014 Májusában a C.O.P.D. világnapján kezdte meg működését egy tudósokból álló csoport az Egyesült Királyságban, ami ezt vizsgálja.
Jelenleg a C.O.P.D. első számú gyógyszere a dohányzásról valóleszokás.Ezzel nagymértékben lassítható a betegség lefolyása..Korszerű gyógyszerek,belélegzőporok állnak az orvosok, és a betegek rendelkezésére a betegség gyógyítására,szinten tartására.Ezek a gyógyszerek ellazítják a légutakat körülvevő izmokat . Ez hozzájárul ahhoz, hogy a köhögés és a légszomj érzése csökkenjen és könnyít a légzésen.

Naponta legalább 45 perc séta,légzőtorna,sokat segít a betegeknek.A legveszélyesebbek az úgy nevezett fellángolások,amikor antibiotikumokra ,szteroidokra oxigénkezelésre is szükség lehet.A kezdeti stádiumokban a betegek csak terhelésre fulladnak,de-később már nyugalmi állapotba is fulladhatnak,ekkor már otthon is oxigénre van szükség,ezt  palackokból oldják meg.

Vannak most már különböző fórumok,klubok,ahol a betegek hasonló, vagy ugyanolyan betegségbe szenvedő betegekkel találkozhat, beszélgethet, és így talán valamivel könnyebb feldolgozni ezt a betegséget.Nagyon sokat segít még a segítő család az ember háta mögött!!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bölcsőhalál

Ez a betegség az egy évnél fiatalabb csecsemőknél fordulhat elő . Sajnos ennek a kornak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük