Kezdőlap » Betegségek » Korunk betegsége

Korunk betegsége

Napjainkban számtalan körülmény hatására válnak emberek depresszióssá. Előfordul ez, amikor elveszíti valaki a szeretett családtagját, vagy gyermekét, és egyik napról a másikra magára marad.
A szerelmi csalódás főleg fiatalok körében, a házastárs elvesztése az idősebb generáció esetében okoz depressziót. Többen a munkahelyük elvesztésekor érzik úgy, hogy vége mindennek.

Ilyenkor elhagyatottnak, reményvesztettnek érzi magát az ember, időnként sírógörcsök is előfordulnak. Az egyén elveszti az érdeklődését azon tevékenységek iránt, amiket korábban szívesen végzett. Nincs önbizalma, jelentéktelennek tűnő dolgokon rágódik, nemegyszer önvád kínozza.

A depressziós betegeket jellemzi a korán kelés, pontosabban a korai ébredés, a visszaalvási képtelenség. Fennléte alatt a koncentrálási és memóriai problémái vannak. Nehezen tud döntéseket meghozni az egyszerű kérdésekben is.
Étvágytalanság lép fel nála, nem ízlik az addig ízes kedvenc étele, csak csipeget mindenből. Ebből adódóan bekövetkezik a fáradtság érzése. Egyre kevesebb energiája van a tevékenysége elvégzésére. Olyan fáradtnak érzi magát, mint előző este lefekvés előtt érezte, nincs kedve felkelni, súlyosabb esetben nem is akar felkelni, ágyban marad naphosszat.

Amikor a rokonok, családtagok felkeresik, nehéz vele beszélgetni. Visszatérő gondolata a halál, sötétben látja a jövőjét, öngyilkosságot emleget, ezzel megijesztve szeretteit.

A depresszió számos testi bajt is létrehozhat. Emésztési zavar, hasmenés, állandósuló fejfájás, nem ritkán székrekedés jelentik a panaszokat.

Mit lehet tenni, a depressziós betegek kezelése érdekében?
Nagyon fontos lenne, ha nem zárkózna el mások elől, rendszeresen találkozna barátaival, esetleg a jó szomszéd is segíthet a közösségi életbe való visszatalálásban. Vegyen részt azokban a tevékenységekben, amiket korábban is végzett. Gondoskodjon magáról, ne várjon arra, hogy majd valaki elvégzi helyette a feladatait. Sokat segíthet a felépülésben, ha a családtagok rendszeresen együttvannak vele, van kihez szólnia, van, kivel megbeszélheti gondolatait.

Fontos lenne a rendszeres mozgás bevezetése, ami nem csak az erőnléte megtartásában segítené, hanem csökkenti a stresszt, segít abban, hogy ellazuljon, kikapcsolódjon. Nyílván kerülni kell az alkoholfogyasztást, ami nagyon lassítja a gyógyulási folyamatot.

Végső esetben, amennyiben orvoshoz fordult és valamilyen gyógyszeres kezelést kap, akkor rendszeresen keresse fel pszichiáterét, orvosát, hogy követni tudja az állapota alakulását. De ne a gyógyszerfogyasztás legyen az egyetlen megoldás a talpra állás útján!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük