Kezdőlap » Egészséges életmód » Korán és későn kelők – a biológiai óra szerepe

Korán és későn kelők – a biológiai óra szerepe

Már az iskolai években is megfigyelhető, hogy a későn kelők a képességeiknek nem mindig megfelelő érdemjegyeket szereznek. A tavaszi óraátállítás után növekedés tapasztalható a balesetek számában. Hogyan befolyásolja a belső óránk a munkaképességet?
Sötétben indulunk munkába, sötétben megyünk haza – ha például irodában dolgozunk, télen sokszor nem is találkozunk a nappali fénnyel. Ez az elvonás sok emberre negatívan hat, fáradttá, levertté teszi őket. Ezzel egy időben az utcai lámpák és a fényreklámok a városokat éjszaka is fényessé teszik. A természetes ritmusunk összezavarodik, és rosszabbul alszunk.
Ugyan még senki sem vizsgálta pontosabban a belső, biológiai óránk szerepét, mégis fontos tényező az egészségünk, általános jó közérzetünk szempontjából. Az emberek belső órája teljesen egyénileg jár: vannak, akik koránkelő típusok, míg egyesek később kezdik a napot, vagy a két típus közötti átmenetet képviselik. A típus meghatározásához nincs köze annak, mennyit alszunk, az alvás középpontja számít: annál, aki éjféltől reggel nyolcig vagy egytől hétig alszik, az alvás középpontja hajnali négy óra.
Hogy melyek azok a faktorok, amik befolyásolják a kronotípust, még nem határozták meg pontosan. Három terület biztosan szerepet játszik a kialakulásában: öröklődés, nem és életkor. A férfiak általában későbbi kronotípusba tartoznak, mint a nők, a felnőttek korábbiba, mint a fiatalok. A 14-17 éves iskolásoknál az alvás középpontja akár reggel 5-6-7 órára is tolódhat. Az iskolakezdés idejét azonban nem ehhez igazítják, ez sok gyereknél teljesítménycsökkenést okozhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan csempésszük a gyerek ételébe a zöldséget, gyümölcsöt?

A gyümölcsök és zöldségek létfontosságú minden fejlődésben lévő gyermek számára, ezért számukra elengedhetetlen a mindennapi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük