Kezdőlap » Hobbi » Korai sötétedés

Korai sötétedés

A téli időszámítás minden év október utolsó vasárnapján történik, amikor is az órákat hajnal három óráról – kettő órára állítjuk át, ezzel egy órával meghosszabbodik az alvásunk időtartama. A nappalok ekkor már rövidebbek, hiszen délután tizenhét órára teljes sötétség van – az utcákat lámpafények világítják meg és az égbolton a csillagok ragyognak, ha nincsenek sűrű felhők – akkor azokat látni is lehet. A téli időszámításnak nemcsak a korai sötétedés a jelensége, hanem a hűvösebb levegő is – hiszen ekkor már sokkal hűvösebb is van, mint nappal – de úgy is jellemezhetjük, hogy ilyenkor hidegebb is van sokkal, főleg a késő éjszakai órákban. A korai sötétedés még tovább fokozódik, ahogy haladunk a november napjain és ahogy közeledünk a december hónap felé.

November közepétől egészen december végéig folyamatosan rövidülnek a nappalok, hiszen egyre korábban megy le a Nap – így tehát november végétől már nem délután 17 órára, hanem már 16 órakor szinte teljesen sötét van. Azt is nagyon fontos tudni, hogy nem csak a közvilágítások lépnek működésbe ekkor – hanem a háztartásunkban és már jóval korábban kell villanyt kapcsolnunk. Mivel már hűvösebbek is vannak, ráadásul erre még rájön a hideg is – a fűtést is be kell kapcsolni a háztartásban, hogy megelőzzük a fagyoskodást. Sokan nem szeretjük a fűtési szezont, hiszen tudjuk – hogy manapság a fűtésért mennyi pénzt kell adjunk az ebből keletkező számla befizetésére. A korai sötétedés január közepétől rövidül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük