Kezdőlap » Film » Kontroll

Kontroll

Antal Nimród első nagyjátékfilmje mára igazi etalonnak számít a magyar filmtörténelemben. Az Amerikából érkezett direktor munkája magán hordozza a nyugati mozik modernségét, stílusát, mindezeket rendkívül hangulatosan vegyíti a magyar filmek hangulatával, jellegzetességeivel.
A történet középpontjában a budapesti metró jegyellnőre, Bulcsú (Csányi Sándor) áll. Egy magába zárkózott, csendes embert ismerünk meg a személyében, aki mindenáron szeretne elbújni a világ elől, ezért is él lent, a föld alatt. Monoton hétköznapjai azonban gyökeresen megváltoznak, mikor egy elvetemült gyilkos elkezdi módszeresen a vonat elé lökni a metróra várakozó embereket.
A Kontroll legnagyobb ereje kétségtelenül a nyomasztó atmoszférájában rejlik. Antal Nimród úgy ábrázolja a néző számára a budapesti metrót, mint egy utópisztikus, szürreális világot, mely saját szabályrendszerrel rendelkezik. A hangultos zene, a fantasztikus operatőri munka és a dinamikus vágás mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy mindössze néhány perc után a néző úgy érezze, ő maga is részese a cselekménynek, és, hogy teljesen magába szippantsa őt a sötét, zord légkör.
Csányi Sándor rendkívül hitelesen helytáll első főszerepében. Egyszerre visszahúzódó és határozott, ennek köszönhetően már az első jelenetek után teljes mértékben azonosulni tudunk Bulcsú nagyon is összetett jellemével. Kiemelndő még Mucsi Zoltán, Badár Sándor, Nagy Zsolt és a rövidke ideig feltűnő, de annál emlékezetesebb Cserhalmi György.
A Kontroll új életet lehelt a 2003-ra jócskán megfáradt magyar filmgyártásba, és sikeresen bebizonyította, hogy egy elsőfilmes rendező is képes lehet maradandót alkotni, ha kellő kitartással és kreativitással nyúl az alapanyaghoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A másik nő (Love and Other Impossible Pursuits)

A másik nő című film 2009-ben készült, dráma. Főszereplők: Natalie Portman (Emilia Greenleaf) Scott Cohen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük