Kezdőlap » Baba-mama » Kontaktlencse: gyerekek is hordhatják?

Kontaktlencse: gyerekek is hordhatják?

Láthatatlan, sportoláshoz is ideális: a látási gyengeségben szenvedő felnőttek gyakran a kontaktlencse mellett döntenek. Ha egy gyerek kontaktlencsét szeretne, azzal sincs probléma – feltéve, hogy a legjobb minőségű, személyre szabott lencsét választja.
Az olcsó, drogériákban vagy interneten kapható kontaktlencsefajtáktól el kell tekintenie a szülőknek. Az orvosok figyelmeztetnek: a szemgolyó felszíne az ujjlenyomathoz hasonlóan mindenkinél különböző. A sorozatgyártás tehát nem a legjobb választás a szemre illeszkedő termékeknek, főleg nem gyerekek esetében. Amennyiben a lencse görbülete eltér a szem görbületétől, nem illeszkedik rendesen. Hogyha megváltoztatja a formáját hordás közben, az káros hatással lehet a szemre, többek között oxigénhiány és gyulladások alakulhatnak ki. Ez nemcsak azt eredményezi, hogy a gyermek többet nem viselhet kontaktlencsét, hanem a látószervet is károsíthatja.
Mielőtt kontaktlencsét készíttetünk gyermekünknek, mindenképpen konzultálni kell egy szemorvossal. Csak vizsgálat során lehet kideríteni, egyáltalán viselhet-e a gyermek kontaktlencsét. A kontaktlencsét használó gyerekek aránya a pubertás előtt álló gyerekek és kamaszok körében növekszik. Ez az az életkor, amikor a gyerek már maga tudja kezelni a kontaktlencsét. A stabil lencsék magas oxigénáteresztő képességgel ideális választást jelentenek. Alternatívaként ajánlják az orvosok a szilikonhidrogélből készült lágy kontaktlencséket, melyeknél szintén fontos a magas oxigénáteresztő képesség.
Már egészen kis gyerekek számára is készülnek kontaktlencsék, sőt, úgynevezett bébi-lencsék is elérhetőek, melyek rendkívül magas oxigénáteresztő képességgel rendelkeznek a szaruhártya optimális védelméért.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük