Kezdőlap » Ház karbantartás » Komposztálás – ördöngösség belevágni?

Komposztálás – ördöngösség belevágni?

Annak ellenére, hogy egyre szélesebb körben ismeretes a komposztálás technikája, mégis igen kevesen alkalmazzák a gyakorlatban – ismeret, idő vagy elszántság hiányában. A legnagyobb gondot azonban mégis az okozza, hogy településeink legnagyobb részén, városi környezetben, lakótelepeken, nem minden esetben van lehetőség kipróbálni és rendszeresen alkalmazni ezt a megoldást.

A korábban sokkal nagyobb ismeretnek és használatnak örvendő technika sokáig feledésbe merült, s csak a környezetvédelmi mozgalom helyezte vissza a figyelem középpontjába a XIX. század második felében a természetközeli hulladékhasznosítási módszerek között.

Alapvetésként elmondható, hogy szinte minden háztartásnak van rá esélye, hogy elérje hulladékainak komposztálását, akkor is, ha ezzel nincs tisztában. A kertes házzal rendelkező családoknál szinte semmilyen akadály nem állhat a technika alkalmazásának útjába, azonban a többieknek sem kell szomorkodniuk: napjainkra már a társasházi lakók is egyre nagyobb mértékben használhatják ki előnyeit. Egyre több hazai város lakótelepén indul meg ugyanis, a közösségi kertészet mozgalmán belül a komposztálás is. Ahol ez nem elérhető, ott pedig a szolgáltatók is igyekeznek némi megoldást nyújtani a problémára: a zöld és egyéb bomlékony hulladékok elkülönített gyűjtésével, a szolgáltató oldja meg a komposztálás vagy az egyéb technológiával való kezelés és újrahasznosítás lépését. Ha egyik megoldás sem elérhető, kezdeményezőképességünkre lesz szükség: váljunk mi a közösség motorjává és kezdeményezzük egy közös komposztáló edény elhelyezését.

Természetesen a gyűjtőedény kihelyezéséhez több egyeztetésre lesz (lakóközösség, önkormányzat, hulladékszolgáltató, stb.) szükség, de fáradozásainkat előbb-utóbb siker koronázhatja, gondoljunk rá: mások is végig tudták csinálni az engedélyeztetés folyamatát, s tettünkkel példát mutathatunk más közösségek számára is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük