Kezdőlap » Karrier » Kommunikáció és munkahely

Kommunikáció és munkahely

Kommunikatív társadalomban élünk, ahol nagyon fontos lenne a megfelelő kommunikáció az élet minden területén. Szükség van erre a munkahelyen, ahol a főnök és beosztott viszonyából eredően nem mindig lesz a kommunikáció egyenrangú. De szükség van erre az otthoni, a baráti kapcsolatok során is.

Mi a kommunikáció? Információk cseréje egy erre alkalmas eszköz, jelrendszer segítségével.
A kommunikáció folyamatának három fontos eleme van. Az első ilyen az üzenet, amit közölni szeretnénk. Az üzenet feladója az, aki megformálja az információt, beszédben, vagy írásban. A címzett a kapott információt értelmezi, majd válaszol is rá. Ő a hallgató, vagy írás esetén az olvasó.

A kommunikáció, mint folyamat, irányultságát tekintve lehet egyirányú és lehet kétirányú.
Ilyen egyirányú folyamat az, amikor a munkahelyen az írásban megkapott munkautasítást értelmezzük és végrehajtjuk. A technológiai leírás nem teszi lehetővé, hogy visszajelzést adjunk róla a készítőjének abban a pillanatban. Azt végre kell hajtani, mert az egy szabálynak minősül. Később tehetünk észrevételt, javaslatot jobbító szándékkal.

Kétirányú kommunikáció az, amikor van lehetőség a visszajelzésre, ez a munkahelyen, mint megbeszélés, vita jelentkezhet. A munkatársak egymás között vitatkozhatnak is egy technológia megfelelőségéről, de például a főnök és beosztott között csak megbeszélés lehet, vita nem. Legalább is nem célszerű!

Ahhoz, hogy megtartsuk a munkahelyünket, hogy ne kockáztassuk az állásunkat egy cégnél, nagyon lényeges a helyes kommunikáció megválasztása. Erre törekednie kell mindenkinek a nap minden percében.

Természetesen a hétköznapok során legtöbbször szavakkal kommunikálunk. Nem is figyelünk oda arra, hogy ez mellett a nem szavakkal történő kommunikációt is elkövetjük. Ez pedig a testbeszéd, amit a tekintetünkkel, gesztusainkkal, arckifejezésünkkel, a testtartásunkkal fejezünk ki. Ebből nagyon súlyos, akár az állásunk elvesztését is jelentő félreértések, vagy pont nem félreértések adódhatnak. A ki nem mondott szavak, mondatok ellenére kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, ha a testbeszédünk mindent elárul rólunk.

Törekedni kell arra, hogy a szavaink és a testbeszédünk harmonikus viszonyban legyenek, és ne keltsenek egymással ellentétes érzetet. Ez kell a jó munkahelyi légkörhöz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ki a jó tanár?

Elkezdődött az újabb tanév, és a tömegközlekedési eszközökön már lehet hallani, hogy „milyen hülye ez, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük