Kezdőlap » Növények » Kivifa

Kivifa

Ha a kivi gyümölcsre gondolunk, biztos mindenki tudja, hogy nem őshonos növényről van szó, mivel eredetileg Dél-Kínából származik.

Mint a legtöbb külföldi, más égtájon és más éghajlaton termesztett növényről, a kiviről is azt gondolhatjuk, hogy akkor hazánkban nem is lehet termeszteni. Pedig de még mennyire, hogy lehet! Kevés odafigyeléssel akár a saját kertünkben is nevelgethetünk kivi fákat.

Először is, hím és női ivarú facsemetét kell vennünk. Mindenképp párban kell őket beszerezni és egymás közel kell őket ültetni. A legjobb, ha nyár elején ültetjük ki őket a kertbe. A kivi nem is igazán fa, inkább egy kúszó bokor, ami 15-18 méter magara is felkapaszkodhat, ha megfelelően ki van alakítva neki a hely, ahova felkúszhat.

Mivel a kivi nem szereti az anyagos, vagy meszes talajt, ezért a legideálisabb számára a humuszos közeg. Nagyon nagy a vízigénye, amit laza talajból nem tudna felszívni, mert az előbb elfolyna. Viszont az se jó, ha áll a vízben, ezért a köztes megoldást kell keresni. Vízigényét a nyári forróságban locsolással biztosítsuk, különben nem lesznek lédús termések a fáinkon.

A vízen kívül még sok napsütésre és melegre is szüksége van, sőt, kifejezetten szereti, ezért olyan helyre ültessük, ahol sok napfény éri (de a kiégéstől mindenképp óvjuk, mert az jóvátehetetlen pusztítást okozhat). Az első kint töltött tél során nem árt, ha kicsit óvjuk a hidegtől. Ha ezt a fagyos időszakot túlvészelte, utána már ellenálló lesz.

Az első gyümölcsök 5-6 év után jelennek meg, attól függően, hogy mekkora növényt veszünk a kezdetek kezdetén: minél fejlettebbet, idősebbet, annál előbb hozza az első termést. Mi pedig büszkén híresztelhetjük, hogy nem a boltból, hanem a saját kertünkből szerezzük ezt a finom vitaminforrást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A menta és citromfű

A citromfű a népgyógyászat hasznos eleme. Már régen rájöttek a hatásaira ami sok tünetet enyhít …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük