Kezdőlap » Ház karbantartás » Kesztyűs kézzel!

Kesztyűs kézzel!

Az otthoni munkák, többnyire valamilyen épületelem meghibásodása, valamilyen gép szerelése, munkaeszközök javítása, cseréje tevékenységekben nyilvánul meg. Ezeket az úgynevezett karbantartó tevékenységeket többnyire szakember hívása nélkül, önmaga oldja meg az ember. Néha még olyat is bevállalva, amihez nincs kompetenciája, csak egyszerűen bátor.

Ez a bátorság, ha nem párosul megfelelő kéziszerszámmal, akkor nagy a baj, a kockázati szint megnő. A legtöbb helyen a már erősen elhasználódott, megkopott kéziszerszámok álnak rendelkezésre, amelyek sok baleseti veszélyt jelentenek.

Néhány fontos és betartandó tanács azoknak, akik maguk végzik a ház körüli javító tevékenységet.
Épületen végzett javításoknál megfelelően előkészített állást kell kialakítani, a leesési veszély elhárítása végett. Legtöbbször létrát használunk a magasban végzett munka során. Az legyen szét,- és elcsúszás ellen biztosított, legyen ép a fellépő foka, szükség esetén egy családtagot kérjünk meg az eldőlés elleni biztosításra. Ne feledjük, csak rövid ideig tartó munkavégzésre használjunk létrát!

Mechanikus kéziszerszámok használata során azok szállítása legyen biztonságos, például szerszámos láda. Ne dugjunk a zsebünkbe, a nadrágszíj alá a szúró hegyes szerszámokat, mert súlyos sérülést okozhatnak.
Ha bármit darabolunk, felvágunk, a leeső darabok okozhatnak lábsérülést, ezért lehetőleg viseljünk munka közben bőrcipőt, lehetőleg munkavédelmi cipőt!

Fémek, fémlemezek darabolása, mozgatása közben védőkesztyű viselésével óvhatjuk meg a kezünk épségét. A vágást követően sorjázzuk le az anyag éleit, hogy ne sérthesse fel a tenyerünket.

Villáskulcs használata előtt ellenőrizzük annak épségét, kopott villáskulcs lecsúszik a csavarfejről, a kezünket beütve sérülhetünk meg. A csavarhúzót is válasszuk meg a csavar hornyának szélességéhez, akkor nem okozhat balesetet.
Gyakori a reszelő használata, ennél is annak kopottságát kell ellenőrizni, valamint a nyél nélküli reszelő használata lehet veszélyforrás.

Az otthoni festés, mázolás, valamint más vegyi anyagok használata során gondoljunk bőrünk érzékenységére, valamint a zárt helyen történő munka során a megfelelő szellőztetésről, a vegyi anyagok okozta egészségkárosodások elkerülése érdekében.
A szellőztetés mellett amennyiben a készítményen található felhasználási útmutató előírja, használjunk védőkesztyűt, szükség szerint porálarcot. Óvjuk egészségünket!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ház körüli munkálatok

Az otthonunkat használ leginkább, mert ott tartózkodunk a legtöbbet. Ezért állandó szépítésre, karbantartásra, átalakításra szorul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük