Kezdőlap » Kert » Kertünk három leggyakoribb lakója

Kertünk három leggyakoribb lakója

A bogarak nagyon fontosak az emberi életben.Nagyon sok hasznuk van,ettől függetlenül nem sokan szeretik őket.
A kert 3 leggyakoribb lakja.Nem csak hasznosak de szépek is.

Nagy Szentjánosbogár (Lampyris noctiluca)
Világszerte ismert bogár. Régen is népszerű volt de napjainkban is nagyon nagy népszerűségnek örvend. Népszerűségéhez hozzá tartozik különleges világítószerve . A hím szárnyakkal rendelkezik kivételes repülő képességeiről is híres. A nőstény nem szép inkább egy lárvához hasonlít. Nem repül szárnyfedői rövid csökevények. A hím 16-20mm nagyságura is megnő a nőstény 17-23mm is megnőhet. A nőstény erősebb fényt bocsát ki mint a hím. A nőstényeket az avarban vagy a bokrokon találjuk meg. A hím repülés közben veszi észre a világító nőstényt. Sokan össze keverik kisseb rokonával a kis szentjánosbogárral. A kis Szentjánosbogár 10-14mm nagyságra nő meg. A nagy szentjánosbogár inkább nedves vizes helyeket kedveli míg rokona a sötét erdőkben tanyázik.

Szalagos méhész bogár(Trichodes apiarius)
A kertben gyakran megtalálható,de leginkább a virágos kerteket kedveli.9-16 mm nagyságig nőnek meg. Különlegessége hogy lárvái a vadméhek fészkeiben fejlődnek. Ha beteg vagy sérült méhet találnak akkor azzal táplálkoznak. Felnötként nektárral táplálkoznak ezáltal remek beporzok.

Hétpettyes katica bogár(Coccinella septempunctata)
Nagyon közkedvelt bogár. Sokan szeretik a világ minden táján hiszen hasznos bogár.5-9mm is megnőhetnek. A levél tetvek ellen nem csak méreggel lehet harcolni hanem katicával is .Sok rózsa szaporító közkedvelt bogara. Ha jó helyet talál magának nagyon hamar elszaporodik. Ahol sok katica van ott biztos nincs levél tetű. Ma már külön katica farmok vannak és interneten is lehet rendelni. A katica veszély esetén sárga nedvet bocsájt ki magából .Ezt a sárga nedvet a madarak (csípősnek)érzik ezért a katicákat nem nagyon bántják.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük