Kezdőlap » Kert » Kertitó házilag

Kertitó házilag

Kerti tó kialakításánál az első lépés a tó helyének megválasztása. A tó lehetőleg ne legyen messze a háztól, jól megközelíthető, körül járható legyen. Fontos, hogy félárnyékos, a fáktól távolabbi helyet válasszunk. Nagyon fontos a megfelelő méret, az arányok meghatározása is. A vízfelület mérete min10-12m2 és a mélysége legalább 1m legyen, hogy a fagyérzékeny növények, esetleg a tóba telepített halak át tudnak telelni. A kertekben általában vese alakú tavakat célszerű kialakítani.

A hely megtalálása után a következhet a meder kiásása. Fontos, hogy a meder helyén a köveket, gyökereket távolítsuk el. Ha köves az altalaj, akkor nedves homokréteggel szórjuk be tó gödrét. Ha van rá lehetőség akkor a gödröt lépcsősen alakítsuk ki, mert így könnyebben tudjuk a tófóliát elhelyezni. A lépcsőket sziklákkal, kövekkel díszíthetjük, ügyelve arra, hogy a tó legfelső szintjét úgy alakítsuk ki, hogy egyenes legyen. Ha a meder elkészült, geotextílival béleljük ki, amit gondosan ki kell egyenesíteni. Ezután a méretre vágott tófóliát a tómeder közepétől óvatosan, két irányba kihajtogatjuk, a fólia terítése közben figyeljünk arra, hogy a geotextil ne gyűrődjön meg alatt. A tófólia kiterítése után egy irányba haladva a gyűrődéseket simítsuk ki, majd a széleit súlyozzuk le kövekkel.

Majd a tóaljába helyezzük el a mélyvízi növényeket (tavirózsát, vízitököt). Díszíthetjük kövekkel, kavicsokkal. Ha a tóba nagyobb köveket helyezünk akkor az alá érdemes geotextíliát rakni, így nem sérülhet meg a fólia. Ha készen vagyunk a kövek elhelyezésével és a növények beültetésével, akkor lassan engedjük a vizet a tavunkba. Azonban figyeljünk arra, hogy a tófólia illetve a növények a helyükön maradjanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük