Kezdőlap » Hotel » Kékestető, avagy az ország legmagasabb pontja

Kékestető, avagy az ország legmagasabb pontja

Kékestetőt bizonyára mindenki ismeri Magyarországon, ha nem is jártunk még itt, akkor is valószínűleg tudjuk, hogy ez a hely Magyarország legmagasabb pontja, méghozzá a tengerszinttől 1014 méterre. A kékes a Mátrában helyezkedik el, Heves megyében Gyöngyöstől nem messze található. Mivel ez az ország legmagasabb pontja, így 1958-ban úgy gondolták az akkori kormányban, hogy felépítenek itt egy akkoriban még csak megfigyelésre szánt tornyot, amit később 1981-re már tévétoronyként említenek, és ami Magyarország egész területére sugározta a tv adásokat. Maga a torony 1200 méter magasba nyúlik, amit előre megbeszélt időpontokban és a nyári időszakokban megtekinthetnek a turisták.
A Kékes az Északi-középhegység része, így a természetvilága igen változatos formákat mutat, mivel nagyobb magasan elhelyezkedő pusztákat is találunk a néha igen meredek dobok között. Az állatvilága is változatos, mivel több védett madár és bogár fajok élnek itt szerte az egész középhegységben. Az időjárás a nyári időszakokban igen kellemes, mivel ritkán kúszik 30 C fok fölé a hőmérséklet, a téli időszakokban pedig rengeteg jó sípályát lehet az Kékes egész területén felfedezni.

A Kékestetőn a torony árnyékában található egy múzeum is, ahol körülbelül 8000 palackot gyűjtöttek össze, amik a világ minden tájáról származnak és a nagyrészüket az ide utazó turisták hagyták itt vagy éppen adományozták a múzeumnak.
A Mátra és a Kékes igen jó úti cél lehet a kerékpárral való túrázáshoz, mivel a Kékestetőig rengeteg útvonalon lehet feljutni, és vannak köztük olyanok is, amik konkrétan az extrém bringásoknak lettek kiépítve.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vír szigete

Horvátországban, Zadartól összesen 25 kilométerre található Vír szigete, amely Dalmácia északnyugati részén helyezkedik el. Ez …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük